Cartoon: OCTOPUS in Sint-Truiden!

Sinds januari 2005 kan u op deze website regelmatig een cartoon vinden, die gebaseerd is op een actuele politieke of maatschappelijke gebeurtenis, waarbij Ludwig Vandenhove zelf betrokken is en/of waarover hij zijn mening geeft.
Cartoonist Dré Mathijs laat zijn verbeelding de vrije loop en zorgt ervoor dat de gebeurtenis wat meer in het oog springt.

 

OCTOPUS in Sint-Truiden!

 

 

Voor het nog meer herkenbaar maken van de schoolomgevingen, ontwikkelde de Voetgangersbeweging het octopusbaken.
Zie de website www.voetgangersbeweging.be.

 

 

Met zijn felle kleuren laat de octopuspaal de schoolomgevingen nog beter opvallen.
Weggebruikers worden eraan herinnerd dat ze zich nabij een schoolpoort bevinden en dat ze hun rijgedrag moeten aanpassen:

 

 

“Als je de octopus ziet, weet je dat er kinderen in de buurt zijn!”, zegt burgemeester Ludwig Vandenhove.

 

 

“De lokale politie Sint-Truiden - Gingelom - Nieuwerkerken heeft samen met de gemeentebesturen van Gingelom en Nieuwerkerken en met het stadsbestuur van Sint-Truiden het initiatief genomen om de komende twee jaar aan iedere school een octopuspaal te plaatsen.

 

 

De eerste reeks palen verschenen al in het straatbeeld van Gingelom en Nieuwerkerken.

 

 

Nu zijn de schoolomgevingen van Sint-Truiden aan de beurt.

 

 

In een eerste fase komen de scholen van het buitengewoon onderwijs aan de beurt.
Het gaat om de Sint-Jan Berchmansschool, De Bloesem en De Regenboog.
De octopuspalen aan deze scholen worden gesponsord door serviceclub Kiwanis Sint-Truiden Haspengouw en Dexia Haspengouw-West CVBA.

Op vrijdag 8 april 2011 werd de eerste octopuspaal officieel voorgesteld aan de Sint-Jan Berchmansschool in de Schepen Dejonghstraat.

Er staan nu octopuspalen op de Driewilgenstraat, de Halmaalweg, de Naamsesteenweg, de Schepen Dejonghstraat, de Zoutleeuwsesteenweg en de Zepperenweg,

 

 

In een volgende fase komen alle scholen aan bod.

 

 

 

Sinds verscheidene jaren werken de lokale politie Sint-Truiden - Gingelom - Nieuwerkerken het stadsbestuur van Sint-Truiden aan verkeersveiligheid in het algemeen en aan een duurzame schoolomgeving in het bijzonder.
Zo is er de ‘Velodroomweek’, voorheen de ‘Week van de zwakke weggebruiker’ waarin aan leerlingen, leerkrachten en ouders gevraagd wordt om zoveel mogelijk te voet, met de fiets of met het openbaar vervoer naar school te gaan. In deze week is er ook de ‘Dag van de jonge fietser’.

 

 

Er zijn een aantal beleidsdomeinen - milieu- en groenbeleid, maar ook verkeer - waar de verantwoordelijkheid van de overheid ergens begint, maar ook ergens eindigt, en waar dan de verantwoordelijkheid van de burger begint.
Het is vaak aan dit laatste dat het schort in deze tijdens van toenemende individualisering, ook in Sint-Truiden.

 

 

 

“Als stad Sint-Truiden doen wij wat we moeten doen op het vlak van verkeer, maar de burgers moeten meewerken.

 

 

 

Zie onder andere de teksten ‘Fietshelmenwedstrijd!’ van 19 maart 2010, ‘Autoluwe schooldag/Dag van de jonge fietser andermaal groot succes!’ van 06 mei 2010 en ‘Leerlingen van het 6e leerjaar krijgen fietsverlichtingsset!’ van 23 juni 2010 op deze website.

Langs deze weg wil ik nogmaals de Serviceclub Kiwanis Sint-Truiden Haspengouw en Dexia Haspengouw-West CVBA hartelijk bedankt voor het sponsoren van de octopuspalen.”, besluit Ludwig Vandenhove. De octopuspalen aan deze scholen worden betaald via het verkeersboetefonds van de lokale politie Sint-Truiden - Gingelom - Nieuwerkerken, net zoals de octopuspalen in de gemeenten Nieuwerkerken en Gingelom.”

Tags: