Cartoon: Hondenvangers

Sinds januari 2005 kan u op deze website regelmatig een cartoon vinden, die gebaseerd is op een actuele politieke of maatschappelijke gebeurtenis, waarbij Ludwig Vandenhove zelf betrokken is en/of waarover hij zijn mening geeft.

Cartoonist Dré Mathijs laat zijn verbeelding de vrije loop en zorgt ervoor dat de gebeurtenis wat meer in het oog springt.

Hondenvangers

In de weekendeditie van Het Belang van Limburg van zaterdag 28 en zondag 29 maart 2015 is er aandacht besteed aan hondenvangers [1].
De vaststelling is dat individuele hondenvangers een steeds meer 'uitstervend ras' worden en dat dit werk in toenemende mate gebeurt door dierenasielen.

"Zonder afbreuk te willen doen aan het werk van deze hondenvangers, vind ik het een positieve evolutie dat deze activiteit meer en meer verschuift naar de dierenasielen", zegt gedeputeerde van dierenwelzijn Ludwig Vandenhove.
"De geïntegreerde functie van het hondenvangen in een erkend dierenasiel, dat in orde is met alle erkenningen en vergunningen, biedt een 24uur op 24uur permanentie bij oproepen via de lokale politiezones, een directe opvangmogelijkheid in het dierenasiel (minder verplaatsingen voor het dier, minder stress, makkelijker voor particulieren om het dier terug te vinden en/of op te halen) en een grotere controle op de omstandigheden en waar de dieren zich bevinden.
De dierenasielen zorgen voor opgeleide medewerkers, die bekwaam zijn in het hanteren van gestresseerde dieren, die bijvoorbeeld op de openbare weg lopen."

"Ik pleit al jaren voor een globaal plan voor kwalitatieve dierenasielen op het ganse grondgebied (nu Vlaanderen, want het is een Vlaamse bevoegdheid geworden).
In diezelfde context streef ik naar één prijs voor elke Limburger voor dit hondenvangen.

De Vlaamse overheid moet hier een decretaal kader voor uittekenen dat ook financieel ondersteund wordt. Alleen zo kan de kwaliteit en het dierenwelzijn gegarandeerd worden.

In Limburg voeren wij op dat vlak een voorbeeldbeleid.
De vraag blijft wie al deze taken gaat overnemen als de provincies deze bevoegdheden niet meer mogen uitvoeren op basis van de interne Vlaamse staatshervorming.
De dieren en de talrijke vrijwilligers dreigen hier het slachtoffer van te worden."

Hieronder vindt u het interview met Ludwig Vandenhove.

[1] “We streven naar één prijs voor elke Limburger”. Het Belang van Limburg, HBvL PLUS, 28-03-2015, p. 2.

Zie ook Dierenleed streng aanpakken! van 25-02-2015 en 187 500 euro voor dierasiel in Sint-Truiden van 28-11-2014 op deze website.