Cartoon: Geen Kataraktwijn ...!

Sinds januari 2005 kan u op deze website wekelijks een cartoon vinden die gebaseerd is op een actuele politieke of maatschappelijke gebeurtenis, waarbij
Ludwig Vandenhove/> zelf betrokken is en/of waarover hij zijn mening geeft.
Cartoonist Dré Mathijs laat elke week zijn verbeelding de vrije loop en zorgt ervoor dat de gebeurtenis van die week wat meer in het oog springt. 


De cartoons van 2005, 2006 en 2007 werden telkens tentoongesteld. In 2005 en 2006 werd er zelfs een cartoonboek gedrukt.
Wil je nog een exemplaar van het eerste cartoonboek ‘Een jaar Ludwig ludiek’ of van het tweede cartoonboek ‘Twee jaar Ludwig ludiek’ ontvangen, stuur dan een e-mail met je adres naar burgemeester@sint-truiden.be en je krijgt zo snel mogelijk een exemplaar toegestuurd (zolang de voorraad strekt).

Geen Kataraktwijn …!


Jean-Paul Broos, die al jaren wijn maakt in Bevingen, had het idee opgevat om Kataraktwijn te maken, naast zijn al bestaande wijnen van de druivenstokvariëteiten Auxerrois en Pinot Gris.
Dit was echter buiten de Vlaamse Radio en Televisieomroep (VRT) gerekend, die de naam Katarakt enkel maar toekent aan een zeer beperkt aantal beschermde producten.
Terecht of onterecht? Wie zal het zeggen! De waarheid ligt ook hier in het midden.
Alleszins, de Bloesemwijn van Jean-Paul, die Kataraktwijn had moeten heten, smaakt zeer lekker.
Ik kan er van meepraten, want ik was aanwezig op de officiële voorstelling op vrijdag 22 februari 2008.

De één-serie Katarakt is een groot succes.
Ik merk dit in Haspengouw en Sint-Truiden, maar ik hoor dit vooral op alle mogelijke andere plaatsen in Vlaanderen, waar ik al eens regelmatig kom.
Waar ik vroeger, nu uiteraard nog, enkel aangesproken werd over de Koninklijke Sint-Truidense Voetbalvereniging (KSTVV), als het over Sint-Truiden ging, word ik nu al veel sneller aangesproken over Katarakt.
Er is inderdaad écht sprake van een Katarakt-hype!

Ik moet eerlijk toegeven dat ik ook het effect van deze televisieserie onderschat heb.
Zowel bij ons in Limburg en Haspengouw, als in de rest van Vlaanderen wordt er veel over Katarakt gepraat en wordt onze streek hiermee vereenzelvigd.
In tegenstelling tot bijvoorbeeld Stille Waters en Witse, zijn de regio’s en streken, waar deze series zich afspelen, toeristisch minder bekend in Vlaanderen, dan dit het geval is voor Haspengouw.
Immers, tijdens de bloesemperiode trekken wij, zeker de laatste jaren, al een toenemend aantal toeristen aan.
Ik dacht dan ook dat Katarakt enige invloed zou hebben, maar zeker niet het massale effect qua bezoekers dat het in die andere regio’s in Vlaanderen bij gelijkaardige series gehad heeft.

Is het normaal dat de VRT de naam Katarakt zo beschermt?
Wat mij betreft is dit normaal en niet normaal.
De media, ook de openbare televisiezender, is tegenwoordig een commercieel gegeven.
In die context is het logisch dat de VRT deze naam beschermt tegen personen en/of instanties, die deze naam willen misbruiken om er veel geld mee te verdienen.
Dit is echter niet het geval met Jean-Paul Broos, zijn echtgenote Clara Hayen en hun familie. Wijn maken is voor hun een uit de hand gelopen hobby, waar heel de familie en zelfs een groot gedeelte van Bevingen mee meeleeft.
In die context is de houding van de VRT dan weer niet te begrijpen.
Maar langs de andere kant - en dat is dan wel te begrijpen - kan de VRT moeilijk een onderscheid maken tussen die personen, die het goed menen, en die personen, die de naam Katarakt echt gebruiken (misbruiken) om commerciële doeleinden.

Och, de Kataraktwijn, sorry de Bloesemwijn, is lekker en Clara en Jean-Paul hebben nu zeker zoveel publiciteit gehad als dat de wijn écht Kataraktwijn zou heten.
Meer moet dat niet zijn!
Ik kan u alleen maar uitnodigen om eens een bezoek te brengen aan den Heiberg, die elke zondag open is van 14.00 uur tot 20.00 uur om er een lekker glas Bloesemwijn of andere wijn te gaan drinken.

Bij de officiële voorstelling van de Bloesemwijn heeft Clara een officiële speech gehouden.
Niemand beter dan zij heeft uitgedrukt wat ik hierboven heb geprobeerd te schrijven.
Hieronder vindt u dan ook de integrale tekst van deze toespraak.

Katarakt

In november 2007 werden we door de provincie uitgenodigd in 'De kleine graa'”. Er waren wel 200 genodigden.
Deputé Sleypen gaf uitleg over de nieuwe VRT-reeks Katarakt en wat dit zou teweegbrengen in Limburg.
De eerste uitzending kon me niet echt bekoren, maar zoals bij een toneelstuk, moet het even warm lopen en geduld hebben, tot het tweede bedrijf zich aankondigt.
Langzaam groeide het idee om ook zelf mijn steentje bij te dragen aan het enthousiasme van het Katarakt-gebeuren.
Iedereen pikt graag een graantje mee, het hoevetoerisme, wat maanden volzet is, de Katarakt-taart en Katarakt-koekjes.
En onze wijn is toch ook een product van Limburgse bodem. Ik zag in gedachten het etiket ‘Katarakt-wijn’ al op mijn flessen prijken.
Er werd een ontwerp afgedrukt en brouwsels werden uitgeprobeerd.
Alles kwam in een versnelling terecht, toen Jean-Paul de pers vorige vrijdag ontmoette, op de bijeenkomst van de Keizerlijke Commanderie.
We wilden hier op den Heiberg, 2 palloxen plaatsen met de afbeelding van Elisabeth.
Maar toen kwam de kat op de koord. Men vertelde ons in Hasselt, op de provincie, dat er al een aantal aanvragen (bier, wijn, koffie) geweigerd werden door de VRT om de naam Katarakt te gebruiken.

En je weet als je in ons land iets officieel wilt doen, waar je dan uitkomt. Maar er was nog een waterkansje…
De VRT heeft ons 3 lange dagen laten wachten vooraleer het verdict viel. Vanaf heden krijgt niemand nog een goedkeuring om de naam te gebruiken, uitgezonderd de taart en koekjes.

Er zal zeker nog wel wat wildgroei volgen, maar daar passen wij voor.
Het hele wijngebeuren blijft een opboksen tegen zoveel dingen.
We geven nog niet op, de Katarakt-wijn is er voor mij even geweest, in de vorm van een uitnodiging, een etiket, en vele probeersels.
We gooien het idee niet weg met het badwater, maar betitelen hem gewoon als ‘Bloesemwijn’.

En wat is er mooier in onze omgeving, dan de bloesems en dat weten wij al levenslang.
Door de prachtige tv-reeks Katarakt, weet nu ook heel Vlaanderen het.

En als Jean-Paul toch een levensgrote Elisabeth-foto op 2 palloxen wilt, zal ik straks eens even poseren. 

Tags: