Cartoon: De Trudofeesten zijn zeer actueel!

Sinds januari 2005 kan u op deze website regelmatig een cartoon vinden, die gebaseerd is op een actuele politieke of maatschappelijke gebeurtenis, waarbij Ludwig Vandenhove zelf betrokken is en/of waarover hij zijn mening geeft.
Cartoonist Dré Mathijs laat zijn verbeelding de vrije loop en zorgt ervoor dat de gebeurtenis wat meer in het oog springt.

 

De Trudofeesten zijn zeer actueel!

 

 

 

“De uitdaging is om de Heilige Trudo, de patroonheilige van Sint-Truiden, zo actueel mogelijk te houden met activiteiten, die hedendaags zijn.
Voor mij is dit de inzet van de zevenjaarlijkse Trudofeesten, die dit jaar weer doorgaan.”, zegt burgemeester Ludwig Vandenhove.

 

 

Tijdens de officiële opening op zondag 18 maart 2012 trachtte Ludwig Vandenhove een link te leggen tussen de verschillende activiteiten en de actualiteit.

 

 

Hieronder vindt u de integrale versie van de toespraak.

 

 

Eerwaarde zusters
Eerwaarde heer deken en andere eerwaarde heren
Dames en heren
Collega’s uit de politiek
Beste vrienden van de Heilige Trudo

 

 

Welkom op deze officiële opening van de Trudofeesten.

 

 

In feite zetten we u een beetje op het verkeerde been.
Een Trudojaar begint en eindigt altijd op 23 november, het naamfeest van onze patroonheilige. Dus het feestjaar is officieel begonnen op woensdag 23 november 2011 met de traditionele eucharistieviering en de al even traditionele gezellige receptie en het eindigt officieel op vrijdag 23 november 2012. 

 

 

Trudo is de patroonheilige van onze stad.
Hij verdient onze blijvende aandacht.

 

 

De uitdaging is om de Heilige Trudo, die geboren is rond 630 en gestorven is rond 693, zo actueel mogelijk te houden met activiteiten, die hedendaags zijn.
Voor mij is dit de inzet van deze Trudofeesten.
Is Trudo nog actueel?
Voor mij is het antwoord JA!

 

 

Ik zal kort, zonder volledig te zijn en zelfs zonder alle geplande initiatieven aan te halen, een aantal aanzetten proberen te geven en wil hiermee iedereen motiveren hierover na te denken.
Het zou zelfs een mooi onderwerp voor een schrijfwedstrijd voor de jeugd kunnen zijn.

 

 

Voor het Trudojaar zijn er heel wat initiatieven uitgewerkt.

 

 

Het gaat van historische en hedendaagse tentoonstellingen over lezingen, concerten, openluchttheater op de vesten, wandelingen bij zonsondergang langs verlichte gebouwen, historische erfgoedrondleidingen tot een muziekfestival rond Gregoriaanse muziek.
Ik ga hier niet verder op in, omdat jullie dit als geïnteresseerden en bevoorrechte getuigen het programma zeker kennen.
Ik verwijs u naar de www.trudofeesten.be en alle ander promotiemateriaal.

 

 

Wat wij NIET (meer) doen, is een ommegang.
Tot 1984 was dit in Sint-Truiden een traditie, net zoals dat in heel wat andere steden het geval was of zelfs nog steeds is, zoals in Hasselt en Tongeren, maar deze werd onderbroken.
Ik heb getracht in 1998, tijdens mijn eerste legislatuur als burgemeester, om deze ommegang in ere te herstellen, maar toen al bleek dat het zeer moeilijk was om hiervoor voldoende geïnteresseerden te vinden.
Gelukkig hebben we toen een beroep kunnen doen op de dansstudio vzw Centrum voor Dans en Beweging van Siegfried Cobaro, die instond voor de choreografie, om voldoende vrijwilligers te vinden.

 

 

In andere steden, zoals Hasselt en Tongeren, hebben ze ook steeds meer problemen om hiervoor vrijwilligers te vinden. In Hasselt en Tongeren zijn deze ommegangen trouwens altijd meer religieus geïnspireerd geweest dan in Sint-Truiden.

 

 

 

 

Net zoals in 2005, opteren wij er dit jaar voor om een aantal specifieke activiteiten te doen rond het gegeven van de Heilige Trudo, maar nemen wij in het feestprogramma een aantal initiatieven op, die wij anders eveneens zouden doen, maar die perfect in de Trudofeesten passen.

 

 

Alleszins zorgen wij met het hele programma van de Trudofeesten dat het historisch, religieus karakter van de stad Sint-Truiden verder kan versterkt wordt.
Qua cultuur, erfgoed, monumentenzorg en toerisme geloof ik hier enorm in.
Onze stad moet zich hiermee ‘duurzaam’ profileren ten opzichte van andere gemeenten en steden. Bovendien is dit financieel een haalbare kaart in deze tijden dat gemeenten en steden het budgettair steeds moeilijker krijgen.
Luxeprojecten en opbod tussen gemeenten en steden om steeds maar duurdere en meer originele evenementen te organiseren zijn uit den boze.
Onze Heilige Trudo is het hier zeker mee eens.
Zeer actueel!

 

 

Met de combinatie van de talrijke ordes en kloosters en religieuze, meestal beschermde gebouwen, die onze stad rijk was en nog steeds is en de mogelijkheden, die de Minderbroedersite met het museum ‘DE MINDERE’ en het Hoflokaal, het Ursulinenklooster met zijn kantverleden en de actuele kantkunst via de vzw Kant in Vlaanderen, de schatkamer van de Onze-Lieve-Vrouwkerk en de Begijnhofkerk beschikken wij over enorme troeven, die geen enkele andere Limburgse stad en zelfs maar weinig Vlaamse steden kunnen voorleggen.
Zie de tekst ‘Stadsbestuur Sint-Truiden neemt voormalig Refugiehuis van klooster zusters Ursulinen in erfpacht!’ van 18 maart 2008 op deze website.
Waarom de samenwerking, die op dat vlak al bestaat qua concrete initiatieven, vooral qua tentoonstellingen, zoals nu bij deze Trudofeesten, niet formaliseren en structureren met ondersteuning van de stad Sint-Truiden?
Waarom hier geen specifieke wandel- en of fietsroute rond maken?
Zeer actueel!

 

 

Veel van deze ordes liggen aan de basis van Sint-Truiden als zorgstad.
Toevallig of niet, maar vandaag is het de eerste Vlaamse Dag van de Zorg (zie www.dagvandezorg.be).
Zeer actueel!

 

 

Met onze steeds meer interculturele en interreligieuze samenleving, ook in Sint-Truiden, blijf ik het project, of moet ik stilaan zeggen mijn project, van wereldgodsdiensten, verder bouwend op de tentoonstelling ‘Van hieraf moet je gaan’ in het kader van de Trudofeesten in 2005 en in samenwerking met de Katholieke Universitiet Leuven (KUL), sterk verdedigen. Dit is ook precies de reden waarom de stad Sint-Truiden het hoflokaal in het Minderbroederklooster voor 9 jaar in gebruik genomen heeft.
Zie de tekstenStad Sint-Truiden werkt aan 'Een educatief centrum voor vergelijkbare godsdienstwetenschap!’ van 16 augustus 2007 en ‘Trefpunt wereldgodsdiensten in de abdijsite van Herkenrode in Hasselt: Sint-Truiden gepasseerd?’ van 15 november 2008 op deze website.
Mijn sterke pleidooien voor initiatieven, zoals de Stichting Open Kerken vzw (www.openkerken.be) en de jaarlijkse Open Gebedshuizendag (http://www.limburg.be/50593/gebedshuizendag.html), die vanuit de provincie Limburg mee wordt georganiseerd, passen in deze beleidsvisie.
Zelfs de toekomst van de kerken, een debat dat ongetwijfeld nog actueler gaat worden na de gemeenteraadsverkiezingen van zondag 14 oktober 2012, heeft hierin een plaats.
Hiermee bezorgen we een actuele en inhoudelijke onderbouw aan ons gegeven van historisch, religieuze stad.
Hoe kan het dat, op een ogenblik dat meer en meer kerken leeg komen te staan, de Sikhgemeenschap geen accommodatie vindt om een nieuwe tempel in onder te brengen of te bouwen?

 

Op dit ogenblik ben ik aan het bekijken met de integratiedienst hoe dat we de andere in Sint-Truiden aanwezige culturen en geloofsovertuigingen en de Europese Unie (EU)-onderdanen zoveel mogelijk kunnen laten deelnemen aan alle initiatieven in het kader van deze zevenjaarlijkse Trudofeesten.
Zeer actueel!  

 

 

Ik ben blij dat er, in deze tijden van internet en allerhande sociale netwerksites, waar ik een zeer koele minnaar van ben, weer een aantal Sint-Truidense publicaties bijkomen, zoals ‘Christina en Lutgardis, het verhaal van twee mystieke vrouwen uit Sint-Truiden’ en ‘Op grond van Sint-Trudo, de kaartenatlas van de abdij van Sint-Truiden’, een initiatief van de VZW Abdij, Stad en Regio.
Van deze laatste zijn de eerste 400 exemplaren al uitverkocht en zijn er nu 400 exemplaren bijgedrukt.
Ik wil, zij het in heel grote bescheidenheid, de vergelijking maken met alle activiteiten, die dit jaar ontwikkeld worden rond de 500 ste verjaardag van Mercator.
Waarom rond deze kaartenatlas met de vroegere eigendommen van de abdij geen auto-, bus-, vespa- of fietsroute voor getrainde fietsers of echte wielertoeristen organiseren?
Zeer actueel!

 

 

 

 

 

Buurtwerkingen stimuleren en burgers dicht bij elkaar brengen: we voeren er als stad Sint-Truiden een zeer actief beleid rond om het toenemend individualisme tegen te gaan. Bovendien verdienen het centrum en de buurten, dorpen en wijken evenveel aandacht. Voor de Trudofeesten, die verder gaan dan de abdij en het centrum, geldt dit evenzeer: bijvoorbeeld Christina de Wonderbare en Eucherius in Brustem en Godefridus in Melveren.
Zeer actueel!

 

 

Actuele, moderne kunst in de Festraetsstudio ('de hedendaagse Christina') met foto's van de fotovereniging Focus8 vzw en in het museum ‘De Mindere’ met medewerking van galerij ‘de Mijlpaal’ uit Heusden-Zolder’.
Truienaar Hugo Duchateau bouwde speciaal voor de tentoonstelling ‘Clara 1212 - 2012. Clara van Assisi, een sterke vrouw’ een monumentale installatie.
Van de Truiense verzameling aan religieus vaatwerk maakt hij een nieuw kunstwerk in de vorm van een pinakel.

 

 

Hugo Duchateau heeft trouwens sedert afgelopen vrijdag 15 maart 2012 een nieuw kunstwerk ‘Levenslopen’ in de twee nieuwe behandelafdelingen De LIer 1 en 2 van VZW ASSTER op de campus centrum Ziekeren.
Gezien de vermaatschappelijking van de psychiatrie gaat het over een bijkomend kunstwerk in de (praktisch) openbare ruimte van onze stad.
Zie de tekst ‘Tweede editie Levensloop in Sint-Truiden officieel van start’ van 26 maart 2012 op deze website. 
Sint-Truiden versterkt hiermee haar imago van kunststad met de nadruk op actuele, moderne kunst.
Zie de tekst ‘Ik ben fier op Het Dorp’ van 28 augustus 2011 op deze website.
Zeer actueel!

 

 

Vrouwen en mannen zijn nog steeds niet gelijk.
Overmorgen, dinsdag 20 maart 2012, op de internationale Equal Pay Day, zal hier weer heel wat aandacht voor zijn.

 

 

Dit geldt evenzeer voor de positie van de vrouw in de katholieke kerk.
De tentoonstellingen van ‘Christina en Lutgardis, Twee Sint-Truidense vrouwen uit de jaren 1200 en hun verhaal’ en ‘Clara 1212 - 2012 en Clara van Assisi, een sterke vrouw’ passen hier perfect in.
De deskundige inleiding in zeer begrijpbare taal van mevrouw Lucette Verboven (www.lucetteverboven.be)  heeft dit bevestigd.
Zeer actueel!

 

 

We doen heel wat inspanningen vanuit het stadsbestuur om het niet-professioneel theater - ik zeg dit liever dan amateurtoneel, omdat dit oneer aandoet aan de acteurs - te stimuleren en te ondersteunen.
De Heiligenspelen kaderen hier perfect in.
Over een aantal heiligen, die een bijzondere band hebben met Sint-Truiden, worden tijdens de Trudofeesten op vrijdag 14 en zaterdag 15 september 2012 op verschillende locaties in de stad een aantal theaterstukken opgevoerd.
Zeer actueel!

 

 

De kans is groot dat Maastricht in 2018 culturele hoofdstad van Europa wordt.
Dit biedt mogelijkheden voor heel de Euregio.
Als stad Sint-Truiden hebben we, net zoals Genk, Hasselt en Tongeren, onze interesse al laten blijken om aan dit internationale project te participeren, zij het binnen de budgettaire mogelijkheden.
Met onze unieke academiezaal en specifieke muziekgenres kunnen wij als stad bepaalde niches invullen.

 

 

Ons programma Canto Aperto, een tweejaarlijks festival voor Gregoriaanse muziek in het kader van deze Tudofeesten, kan ons terzake nog meer op de kaart zetten.
Zeer actueel!

 

Ja, dus voor mij is de Heilige Trudo actueel!

 

 

Graag wil ik iedereen, die betrokken is bij de organisatie van de Trudofeesten, bedanken:
-
de vrijwillige medewerkers van de Trudofeesten;
-
de leden van de adviesraad van de Trudofeesten;
de medewerkers aan de tentoonstellingen en de tentoonstellingsbouwers;
-
de bruikleengevers;
-
de medewerkers en de raad van bestuur van museum ‘De Mindere’, galerij de Mijlpaal (mevrouw Lut Maris) uit Heusden-Zolder en kunstenaar Hugo Duchateau;
-
de firma Impermo-Stultjens NV, die een replica liet maken van de twaalfde eeuwse doopvont uit Wellen.
De replica kunt u bewonderen in de Begijnhofkerk;
-
de provincie Limburg;
-
de verantwoordelijke van de stedelijke diensten: cultuurcentrum de Bogaard, Toerisme Sint-Truiden, erfgoedcel Haspengouw;
-
in het kader van de tentoonstelling ‘Christina en Lutgardis, twee Sint-Truidense vrouwen uit de jaren 1200 en hun verhaal’ werd ook een belangrijk en omvangrijk boek gemaakt onder de titel ‘Christina en Lutgardis, het verhaal van twee mystieke vrouwen uit Sint-Truiden.’ Ook hieraan hebben een aantal personen gedurende de laatste maanden en weken bijzonder hard gewerkt.
Hoe kunnen we hen beter bedanken dan hen officieel de eerste exemplaren van deze publicatie te overhandigen? Graag zou ik dan ook de heren Camille Vanlangendonck, Jo Van Mechelen, Jef Smeesters en de heer Patrick De Rynck (redacteur) naar voren willen roepen, zodat we de eerste exemplaren kunnen overhandigen. Wij geven ook graag een exemplaar aan gedeputeerde Gilbert Van Baelen voor de positieve samenwerking en als dank voor de sponsoring van de provincie Limburg.

 

Tags: