Burgerzin structureel verankeren in politieopleidingen

Deze week heeft Catherine De Bolle, commissaris generaal van de federale politie, aangekondigd dat alle politie-inspecteurs in opleiding vanaf april kennis zullen moeten maken het Holocaustmuseum in de Dossinkazerne in Mechelen (1).

De bedoeling is dat agenten, aan de hand van politieacties uit de Tweede Wereldoorlog, zien en ervaren, hoe ze beter kunnen inspelen op situaties waarbij de mensenrechten in gevaar gebracht worden.

“Ik vind dit een schitterend initiatief.”, zegt gedeputeerde voor veiligheid en het Provincie Limburg Opleiding en Training (PLOT) Ludwig Vandenhove. “Maar dit moet meer structureel (blijven) gebeuren.”

Het is de taak van de overheid om (kandidaat-)politiemensen permanent vertrouwd te maken met actuele maatschappelijke tendensen.
Politiemensen moeten met hun 2 voeten in de realiteit staan.”

“Voor mij is dit pleidooi niet nieuw.”, zegt Ludwig Vandenhove.
“Bij diverse gelegenheden heb ik al gepleit voor meer burgerzin en /of maatschappelijke vorming in het politieonderwijs, maar ook binnen het normale lager- en secundair onderwijscircuit en bij defensie.

Binnen het PLOT willen wij alleszins het goede voorbeeld geven.”

  1. Zie onder andere Agenten in opleiding verplicht naar Holocaustmuseum. www.demorgen.be, 27-01-2014.

 

Zie ook Debat over relatie en samenwerking tussen defensie en politie: dringend nodig! van 06-07-2010, "Het leger zal sociaal zijn of zal niet zijn!" van 01-12-2010 en Tentoonstelling ‘Impressies van Auschwitz’ van 29-05-2011 op deze website.