Blauwe Sjuut weer in Sint-Truiden

De Gilde Blauw Sjuut is op maandag 28 februari 2011 uit Heerlen vertrokken en ‘voer’ op dinsdag 1 maart 2011 ‘de haven’ van de Groenmarkt ‘in’ waar ze voor de 3e keer ontvangen werd door de Orde van de Commeduur en het stadbestuur van Sint-Truiden.


Deze carnaval- en folklorevereniging legt elk jaar in de week voor Vastenavond met hun sjuut het parcours af dat de carrus navalis hen in 1133 voordeed
(vertrek in Heerlen op maandag 28 februari naar Maasmechelen, Beek, Echt, Sint Truiden, Schinnen, Meerssen, Kornelimunster, Aachen, Vaals, Maastricht, Valkenburg, Landgraaf, Kerkrade en op vrijdag 4 maart 2011 terug aankomst in Heerlen)

In 1133 vertrok narrenschip de ‘Blauwe Schuit’ van Kornelimünster in de Eifel en trok het via Heerlen en Maastricht naar Sint-Truiden.
De aankomst van het schip in de Trudostad en de escapades van de bemanning zorgden voor nooit geziene taferelen. De abten van Sint-Truiden waren dan ook helemaal niet blij met de komst van het schip en riepen de hulp in van het leger van de heer van Leuven om het schip te kelderen. De Truienaren legden zich echter niet neer bij die militaire ingreep.
Volgens de carnavalsvereniging ‘de Orde van de Commeduur’ haalden de Truienaren hun slag thuis en bleven de festiviteiten in Sint-Truiden bestaan.
De ‘carrus navalis’ heeft uiteindelijk zijn naam gegeven aan het feest dat we nu in de Euregio kennen als ‘carnaval’.

De eerste keer dat de bemanning van het schip opnieuw ‘voet aan wal zette’ in Sint-Truiden was in 2008. Toen onthulde het stadsbestuur van Sint-Truiden samen met de Orde van de Commeduur een gedenkplaat aan de Elf Latsjanen op de Groenmarkt om de 875e verjaardag van de historische doortocht van het narrenschip te herdenken.
De tweede keer waren ze in 2010 te gast in Sint-Truiden.

“Het is goed dat zo’n historische en traditionele carnavalsfeesten in ere gehouden worden.” zegt Ludwig Vandenhove naar aanleiding van een aantal geschenken, die hij mocht ontvangen namens zijn Nederlandse collega uit Heerlen.