Bijkomende octopuspalen en octopusbeugels in Sint-Truidense schoolomgevingen

De laatste weken zijn er bijkomende octopuspalen en octopusbeugels geplaatst in Sint-Truidense schoolomgevingen.

Voor het nog meer herkenbaar maken van de schoolomgevingen, ontwikkelde de Voetgangersbeweging het octopusbaken.
Met de felle kleuren laten de octopuspaal en de octopusbeugels de schoolomgevingen beter opvallen.
Weggebruikers worden eraan herinnerd dat ze zich nabij een schoolpoort bevinden en dat ze hun rijgedrag moeten aanpassen: ‘Als je de octopus ziet, weet je dat er kinderen in de buurt zijn!’.

 

De lokale politie Sint-Truiden - Gingelom - Nieuwerkerken heeft in 2010, samen met de gemeentebesturen van Gingelom en Nieuwerkerken en het stadsbestuur van Sint-Truiden, het initiatief genomen om aan iedere school een octopuspaal te plaatsen.
De eerste reeks palen verschenen vorig schooljaar reeds in het straatbeeld, onder andere met de steun van de serviceclub Kiwanis Haspengouw (aan de lagere scholen voor buitengewoon onderwijs).

 

 

 

 

 

Op het einde van dit schooljaar zijn nog enkele scholen aan de beurt: de gemeenschapsbasisschool Klavertje 5 op de Grevensmolenweg 21, de gemeenschapsbasisschool Villa de Raam in de Zoutstraat 67, de vrije basisschool Heilig-Hart Sint-Trudo op Stenaertberg 2, de vrije basisschool Sint-Rita op de Gorsemweg 59 en de vrije basisschool ’t Vlindertje in Velm.

 

 

Naast deze octopuspalen worden enkele scholen voorzien van octopusbeugels.
Deze beugels worden geplaatst aan de scholen, die een schoolvervoerplan hebben ontwikkeld of er mee bezig zijn en/of waar de verkeerssituatie het technisch toelaat om deze beugels te plaatsen. Volgende locaties kregen één of meerdere beugels: gemeenschapsbasisschool Engelmanshoven-Gelinden, gemeenschapsbasisschool Klavertje 5 op de Grevensmolenweg 21, gemeenschapsbasisschool Wilderen, vrije basisschool Aalst en vrije basisschool Klim-Op Kortenbos.

 

 

Op donderdag 28 juni 2012 gingen korpschef ad interim Jan Gielen en burgemeester Ludwig Vandenhove even langs op de nieuwe locaties.

 

 

“Het creëren van een verkeersveilige schoolomgeving maakt duurzame mobiliteit mogelijk.
Sinds verscheidene jaren werken het stadsbestuur van Sint-Truiden en de lokale politie Sint-Truiden - Gingelom - Nieuwerkerken aan een verkeersveilige en duurzame schoolomgeving.
Hierbij komen zowel educatieve en sensibiliserende, als infrastructurele maatregelen aan bod.

 

 

 

 

 

Deze octopuspalen en octopusbeugels en jaarlijkse activiteiten, zoals de autoluwe schoolweek met de dag van de jonge fietser, regelmatige fietscontroles, het verdelen van fietsverlichtingsetjes enz. zijn hier maar enkele voorbeelden van.”, aldus burgemeester Ludwig Vandenhove.
Zie onder andere de teksten ‘Velodroomweek: leerlingen, leerkrachten, directies en (groot)ouders weer enthousiast!’ van 11 mei 2012  en ‘Opnieuw fietsverlichtingsset voor alle leerlingen van het 6e leerjaar’ van 9 juni 2012 op deze website.