Bezoek aan BMW in Leipzig

Op vrijdag 13 juni 2014 bracht de Cleantech Community Limburg een bezoek aan de vestiging van BMW in Leipzig (Duitsland).
Gedeputeerde van Leefmilieu Ludwig Vandenhove was één van de deelnemers.

Ludwig Vandenhove: “In de moderne fabriek in Leipzig worden de elektrische wagens BMW i3 en BMW i8 gebouwd.

Na een uiteenzetting vanuit de vestiging in Leipzig, was er een toelichting door Philip Eckels en Pieter-Jan Scheir van BMW i (innovatie) Belgium.
Nadien volgde er een uitgebreide rondleiding van 2,5 uur in de fabriek.

Het is duidelijk te merken dat BMW heel wat inspanningen doet op het vlak van milieu en groen en zich daar sterk rond profileert.
Dit is een goede evolutie voor het hele cleantech-gebeuren.
Een wereldmerk dat globaal zo sterk inzet op duurzaamheid heeft enerzijds een echte voorbeeldfunctie.
Anderzijds moeten we realist blijven: BMW neemt deze optie, omdat ze geloven dat de automarkt op die manier zal blijven evolueren en om  gebruik te kunnen maken van internationale beleggingsfondsen, die principes als aandacht voor het milieu en duurzaamheid vooropstellen.

BMW investeert ook serieus in ontwikkeling van bijvoorbeeld auto’s en moto’s op waterstof, zelfrijdende auto’s en het grotere mobiliteitsservice-verhaal. Dit laatste is tevens belangrijk voor de BMW-dealers.”

Gedeputeerde Ludwig Vandenhove kreeg achteraf de kans om een proefrit te maken met een electrische wagen (BMW i3).
“Het was niet de eerste maal dat ik reed met een electrische wagen, want ik heb dit al enkele keren gedaan op en rond de vestiging van Punch Power in Sint-Truiden. Maar dit was wel iets anders: naar en in het centrum van Leipzig rijden.”, zegt Ludwig Vandenhove.

“Het is goed dat de Limburgse beleidsgroep Cleantech regelmatig activiteiten organiseert in Greenville in Houthalen-Helchteren, maar bedrijfsbezoeken of initiatieven op verplaatsing zijn zeker zo interessant.”, besluit Ludwig Vandenhove.

 

Zie ook IKEA licht duurzaamheidsbeleid toe van 22-03-2014, Cleantech Community Limburg gaat van start van 07-12-2013 en Amerikaans econoom Jeremy Rifkin bezoekt Limburg van 23-04-2013 op deze website.