Bescheidenheid in de politiek is belangrijk…

“Nemen we bijvoorbeeld de dan toch uiteindelijke erkenning van de overstroming van vorige zomer van Diepenbeek, Herk-De-Stad en Lummen door het Vlaams Rampenfonds”, zegt Vlaams volksvertegenwoordiger Ludwig Vandenhove. “Daardoor kunnen de drie gemeenten en de getroffen inwoners beroep doen op geld van het Vlaams Rampenfonds.

Ik heb niet de pretentie om daar het vaderschap van op te eisen. Ik ben wel blij dat het uiteindelijk in orde gekomen is en dat ik daar via een interpellatie en een motie - misschien - heb toe bijgedragen.

Wat nu gebeurt, is precies wat ik gevraagd heb zowel in Commissie voor Algemeen Beleid, Financiën, Begroting en Justitie (interpellatie), als in de plenaire vergadering (motie). Met andere woorden, nagaan of er geen nieuwe meetresultaten waren, zodat de adviezen eventueel zouden kunnen herzien worden.

Op dinsdag 8 februari 2022 werd de Vlaamse Milieumaatschappij (VMM) gevraagd door de Vlaamse regering om het gegeven advies te verduidelijken. Vandaar dat de VMM op donderdag 12 mei 2022 een bijkomend verduidelijkend advies, waarin Diepenbeek, Herk-De-Stad en Lummen uiteindelijk erkend werden, uitbracht.

Is het toeval dat zowel mijn interpellatie, als mijn motie lang ingediend waren voor de Vlaamse regering dat nieuwe advies vroeg aan de VMM? Ik laat dat oordeel aan de lezer over.

Ik stel vast dat de N-VA (Minister-president van de Vlaamse Regering en Vlaams minister van Buitenlandse Zaken, Cultuur, Digitalisering en Facilitair Management Jan Jambon, Vlaams minister van Justitie en Handhaving, Omgeving, Energie en Toerisme Zuhal Demir en Vlaams volksvertegenwoordiger Karolien Grosemans) nu de volledige verdienste van deze erkenning ‘opeisen’. (1) (2)
Ik gun hen dat, de burger weet wel beter.
Bescheidenheid in de politiek is (soms) belangrijk
.”