Armoede: Ludwig Vandenhove bekent kleur!

Infrax heeft het Limburgs kabelnetwerk voor de kabeltelevisie verkocht aan Telenet.
Al die kabels met de bijbehorende installaties en aansluitingen zijn zo maar eventjes 75 miljoen euro waard.

Het Infrax-bestuur besliste al dat geld uit te betalen aan de eigenaars van de onderneming en dat zijn de gemeente- en stadsbesturen.
Zo komt er, afhankelijk van de grootte van de gemeente of stad, een mooie extra geldsom binnen.

 

 

 

 

Naar aanleiding van dit cadeau vroeg ‘Het Belang van Limburg’ op woensdag 2 juli 2008 alle burgemeesters wat ze met het geld zouden doen.

 

 

Burgemeester - federaal volksvertegenwoordiger
Ludwig Vandenhove is de enige die antwoordde dat die middelen naar sociaal beleid in het algemeen en armoedebestrijding in het bijzonder moeten gaan.

 

 

Sint-Truiden 3.742.000,00 EUR

 

 

"Ik wil eerst nog zien of het allemaal doorgaat", zegt burgemeester Ludwig Vandenhove. "Als we het echt krijgen, kunnen we dat gebruiken voor ons sociaal plan. Dan kunnen we iets doen voor bejaarden, voor kansarmen en voor kinderopvang. We kunnen ook denken aan een of andere vorm van lastenvermindering."

 

 

“Ik heb die stelling al dikwijls ontwikkeld in teksten, toespraken en ook op deze website. Nu bevestigt ook een onafhankelijke bron (alleszins naar mij toe!), meer bepaald de koepel van de christelijke werknemersorganisaties (ACW) - Limburg, dit.”, aldus Ludwig Vandenhove.

 

 

Lees gerust mee!

 

 

ZO GEZIEN

 

 

BOMEN

 

 

Begin van de vakantie is de goede Sint vervroegd langsgekomen in onze gemeentehuizen. Dat komt omdat Infrax het Limburgs kabelnetwerk voor de kabelTV heeft verkocht aan Telenet. Al die kabels met de bijbehorende installaties en aansluitingen in onze huizen zijn zo maar eventjes 75 miljoen euro waard. Dat is in oud Belgisch geld 3 miljard.
Het Infrax bestuur besliste al die centen uit te betalen aan de eigenaars van de onderneming en dat zijn dus onze gemeentebesturen. Zo komt er, afhankelijk van de grootte van de gemeente ineens een behoorlijk kapitaaltje binnen. Dus belde een journalist al onze burgemeesters op. Met de vraag hoe ze dat geld gingen besteden. Wij vatten de antwoorden voor u samen. De helft zie iets over schuldafbouw, minder belasting of weet niet. De andere helft wilde een of andere gemeentelijk project versneld uitvoeren, een sporthal of riolering bijvoorbeeld. Welgeteld één burgemeester zei spontaan dat hij iets wilde doen tegen de (groeiende) armoede in zijn stad. Die krijgt van ons de prijs voor het beste antwoord.
Maar alles bij elkaar vinden wij de antwoorden bijzonder mager. Zo gaat Limburg nooit vooruit raken. Om dat doel te bereiken kunnen we beter kapitalen niet versnipperen, maar wel de krachten bundelen in sterke toekomstprojecten.
Een goed voorbeeld daarvan is het plan van enkele Noordlimburgse gemeenten om samen het grootste bos van Vlaanderen te vormen. Het gebied wordt dan ingezet voor natuur en toerisme. Onderhoud en ontwikkeling zal jobs opleveren, ook voor laaggeschoolden.
Intussen is Belgacom in beroep tegen de verkoop van de kabel aan Telenet. In onze gemeentehuizen is er zo extra tijd om wat door te bomen over het geld dat ze vroeg of laat toch gaan krijgen.