Amerikaans econoom Jeremy Rifkin bezoekt Limburg

Op maandag 21 april en dinsdag 22 april 2013 heeft de Amerikaanse econoom Jeremy Rifkin, op uitnodiging van gouverneur Herman Reynders en gedeputeerde voor Leefmilieu Ludwig Vandenhove, een bezoek gebracht aan de provincie Limburg.

Op maandag 21 april 2013 was er een persconferentie en een werklunch met een aantal Limburgse kernspelers binnen het Limburgse cleantech-verhaal in de ambtswoning van de gouverneur, Lombaardstraat 25 in Hasselt.

’s Namiddags was er een ontmoeting met de Chief Executive Officers (CEO’s) van een aantal Limburgse bedrijven, die participeren aan het Limburgs klimaatparlement, in C-mine, Evence Coppéelaan 91 in Genk.
’s Avonds was er een publieke bijeenkomst met bijna 400 aanwezigen in Universiteit Hasselt (UH), Campus Hasselt, Martelarenlaan 42.

Vandaag werd het bezoek afgerond met een ronde tafel met jonge ondernemers in Greenville, Centrum-Zuid 1111 in Houthalen-Helchteren.

Dit is een belangrijk bezoek in het kader van Limburg CO2-neutraal.”, zegt Ludwig Vandenhove.
Jeremy Rifkin heeft het niet enkel over leefmilieu en duurzaamheid, maar over een economisch model en een maatschappijvisie. En het gaat over een LINKS verhaal.

Het is nu onze opdracht om in Limburg zoveel mogelijk van de principes van Jeremy Rifkin in de praktijk om te zetten en om met vele, ook kleine, initiatieven de Limburger  ‘in de Dorpsstraat’ te overtuigen van dit model en deze visie.
Als bevoegd gedeputeerde zal ik alleszins een aantal initiatieven nemen.”

Naar aanleiding van dit werkbezoek werd een open oproep cleantech voor het bedrijfsleven gedaan en werd aangekondigd dat het Limburgs Klimaatfonds definitief van start zal gaan op dinsdag 4 juni 2013, de dag van het 4de Limburgs Klimaatparlement.

Hierover leest u meer in het onderstaande persbericht.    

Bezoek Amerikaans econoom Jeremy Rifkin aan Limburg

Vandaag en morgen is de Amerikaanse econoom Jeremy Rifkin (°1945) in Limburg om de mogelijkheden van de groene economie te bespreken.  Als adviseur van José Manuel Barroso (Voorzitter Europese Commissie) en Angela Merkel (Bondskanselier Duitsland) heeft Rifkin internationaal een sterke reputatie opgebouwd.

De provincie grijpt dit bezoek aan om twee Limburgse initiatieven bekend te maken. Enerzijds de  start van het Limburgs Klimaatfonds op 4 juni voor het brede publiek en anderzijds een open oproep cleantech voor het bedrijfsleven.

Jeremy Rifkin is geboren in 1945, Denver, Colorado (USA). Hij studeerde aan de Wharton Business School (University of Pennsylvania) waar hij ook doceert als professor economie. Rifkin is auteur van meer dan 20 boeken, visionair, filosoof en econoom, maar vooral: een man met een verhaal.

Rifkin vertrekt van de vaststelling dat grote historische veranderingen steeds samenvallen met nieuwe vormen van communicatie én energie. Volgens Rifkin staan we vandaag aan de vooravond van een derde industriële revolutie. Dit is reeds zichtbaar op het vlak van communicatie:  het internet en nieuwe media zorgen voor nieuwe communicatie. Nieuws wordt niet langer centraal verzameld:  vandaag is iedereen een reporter. Dezelfde trend zien we op het vlak van energie. Verspreide energieopwekking door zon, wind, warmtepompen, pellet kachels, … is in opmars. Qua timing schuift Rifkin het jaar 2050 naar voor. Tegen dan stapt de wereld over naar een energievriendelijke kringloopeconomie die sociaal en rechtvaardig is.

Maar Rifkin brengt meer dan een mooi verhaal. Hij vertaalt trends in economische kansen en focust hierbij op vijf pijlers: meer hernieuwbare energie, gebouwen ombouwen tot kleine energiecentrales, de opslag van energie, een slim energienetwerk (smart grids/meters) en elektrische auto’s op basis van batterijen en waterstof.

Het bezoek van Jeremy Rifkin biedt heel wat kansen. Limburg kan bestaande ideeën aftoetsen en krijgt zicht op nieuwe economische mogelijkheden. Daarnaast is Rifkin ook een bron van inspiratie.  Vandaag staat er een high-level meeting met het bedrijfsleven op het programma en ‘s avonds geeft hij een keynote speech voor 400 genodigden in de Oude Gevangenis te Hasselt. Morgen vindt een rondetafel plaats met jonge ondernemers in Houthalen-Helchteren. 

Dit alles past uiteraard in de ambitie “Limburg gaat klimaatneutraal”. Naast de lopende acties, pakt de provincie uit met twee extra initiatieven: de start van het Limburgs Klimaatfonds op 4 juni en een open oproep cleantech voor het bedrijfsleven.

Limburgs Klimaatfonds voor het brede publiek

De provincie Limburg en Jeremy Rifkin kondigen samen de start van het Limburgs Klimaatfonds aan. Gedeputeerde Ludwig Vandenhove: “Vanaf 4 juni 2013, de dag van het 4e Limburgs Klimaatparlement, kan iedereen (Limburgers en niet-Limburgers) aandelen kopen. Eén aandeel zal 100 euro kosten met een maximum van 30 aandelen per persoon. Jeremy Rifkin is net als ik een groot voorstander van coöperatieven waarin het brede publiek rechtstreeks betrokken wordt. Het principe is eenvoudig: zoveel mogelijk mensen leggen elk een beperkt bedrag samen dat voor specifieke doelen in de eigen streek wordt ingezet.”

Het Limburgs Klimaatfonds is een schoolvoorbeeld. De projecten die ter goedkeuring voorliggen hebben betrekking op groene mobiliteit (Limburg Elektrische Voertuigen NV) en infrastructuur voor groene jobs (EnergyVille NV en Incubathor NV in Genk en GreenVille NV in Houthalen-Helchteren). Na goedkeuring van de projecten door de Raad van Bestuur van het Limburgs Klimaatfonds en na goedkeuring van het prospectus zal het kapitaal worden opengesteld voor het brede publiek.

Meer info op www.limburgsklimaatfonds.be.

Open oproep cleantech voor het bedrijfsleven

De provincie Limburg organiseert, samen met I-Cleantech Vlaanderen vzw, een open oproep cleantech voor het bedrijfsleven. Gouverneur Herman Reynders, voorzitter van de Limburgse I-Cleantech Antenne: “De oproep richt zich naar ondernemers, bedrijven, investeerders of verzelfstandigde overheidsbedrijven- of instellingen die vernieuwende cleantech business cases willen opzetten in Limburg. Indieners kunnen een tegemoetkoming vragen van maximaal 50% voor de opmaak van een haalbaarheidsstudie.”
De oproep start op 22 april en loopt tot 10 juni. Daarna volgt de selectie. Het doel is nieuwe ideeën op het vlak van energie en materialen in Limburg een boost te geven.

Meer informatie over deze open oproep is te vinden op www.i-cleantechvlaanderen.be.

Zie onder andere ‘Amerikaanse topeconoom Rifkin bezoekt Limburg’, TVL-nieuws, 22 april 2013; ‘Gerenommeerde Amerikaanse econoom Rifkin op bezoek in Limburg’, Limburg Actueel, 22 april 2013; ‘Adviseur van Merkel wil Limburg helpen’, De Standaard, 23 april 2013, p.6; ‘Provincie subsidieert onderzoek cleantech’, Het Belang van Limburg, 23 april 2013, p. 19.

Zie ook ‘Charter milieu en duurzaam ondernemen Limburg’ van 12 maart 2013 en ‘Komen er nooit windturbines in Sint-Truiden?’ van 13 april 2013 op deze website.