Alles uitverkocht…

“Daar komt het op neer als je ziet wat de CD&V in Sint-Truiden als meerderheidspartij nog overhoudt qua mandaten na drie jaar bestuur in deze legislatuur van zes jaar van 1 januari 2019 tot en met 31 december 2024”, zegt gemeenteraadslid Ludwig Vandenhove.

Ondanks het feit dat de CD&V de sterkste partij is in de coalitie- 10 zetels, evenveel als wij als VOORUIT - houden ze naast burgemeester Veerle Heeren nog één schepen over (Stijn Vanoirbeek). En dan hebben we het nog niet over de beperkte bevoegdheden ten opzichte van coalitiepartners Open Vld en N-VA.

Dat komt ervan als je als partij ‘alles uitverkoopt’ om de Socialisten zeker maar uit het college van burgemeester en schepenen te houden en persoonlijke ambities boven het algemeen en het partijbelang laat primeren.
Dat komt ervan als je een akkoord voor de gemeenteraadsverkiezingen - een voorakkoord -sluit zonder rekening te houden met de (eigen) verkiezingsuitslag.
Dan gaat het erom om kost wat kost het burgemeesterschap te willen behouden. Hoewel de functie(s) voor gemeenteraadsvoorzitter Bert Stippelmans, onder andere voorzitter van alle gemeenteraadscommissies, zeker ook meespelen in dit slechte akkoord voor de CD&V.
Gewoon slecht onderhandeld, maar vooral alles weggegeven om de sjerp te behouden en VOORUIT, toen nog sp.a, buitenspel te zetten.

De CD&V zit nu zelfs als sterkste partij in de minderheid in het college van burgemeester en schepenen met Open Vld en N-VA, die elk drie schepenen zullen hebben.
We zitten nu met een burgemeester, die zal moeten luisteren naar de coalitiepartners in plaats van zelf het beleid uit te tekenen wat normaal de bedoeling van die functie is.
Tel daar de politieke schade als gevolg van de vaccinatieaffaire nog bij en we zitten met een ‘machteloze’ burgemeester in Sint-Truiden.

Ben ik blij dat ik in mijn 3 beleidsperiodes als burgemeester er steeds in geslaagd ben sterker aanwezig te zijn als Socialisten in het college van burgemeester en schepenen. Daarvoor doe je het toch.
Nooit een sterke politicus zonder een sterke partij!