Agentschap Justitie en Handhaving

Op dinsdag 15 februari 2022 vond in de Commissie voor Algemeen Beleid, Financiën, Begroting en Justitie de bespreking en de stemming plaats van het ontwerp van decreet tot wijziging van diverse decreten naar aanleiding van de oprichting van het Agentschap Justitie en Handhaving.

Ludwig Vandenhove voerde het woord namens de VOORUIT-fractie.

“Op zich is dit decreet een goede zaak”, zegt Ludwig Vandenhove.
Een meer gecoördineerd en geïntegreerd beleid kan enkel maar toegejuicht worden. Wij hopen bovendien dat dit Agentschap uiteindelijk leidt tot een betere handhaving over alle bevoegdheden heen voor Vlaanderen.

Vermits het gaat over hoofdzakelijk technische aanpassingen waren wij als VOORUIT oorspronkelijk voorstander om voor dit decreet te stemmen.
In tegenstelling tot de beleidsverklaringen naar aanleiding van de begroting 2022, wordt het parlement nu buitenspel gezet bij het bepalen van waar de Vlaamse justitiehuizen uiteindelijk zullen komen (“de territoriale organisatie”).
Oorspronkelijk was voorzien dat het Vlaams parlement daarover zou kunnen beslissen.
Vermits dit het inperken van de decretale macht van het Vlaams parlement inhoudt, hebben wij ons als VOORUIT uiteindelijk onthouden bij de stemming.

Wij hebben eveneens nog een vraag bij heel het preventieve luik. Gaat dit tevens gecoördineerd en geïntegreerd aangepakt worden over de beleidsdomeinen Welzijn en Handhaving en Justitie heen?”