8ste editie vakbeurs SIGNAwel

Op donderdag 24 november 2016 ging voor de 8ste keer de vakbeurs SIGNAwel door in de Limburghal, Jaarbeurslaan 6 in Genk.
Er waren meer dan 20 standen, meer dan 300 deelnemers en een buitendemonstratie van de firma van Wylinck met een nieuwe machine, ontwikkeld om glasbolreflectoren mee te monteren in het asfalt. 

Sedert 2016 heeft gedeputeerde Ludwig Vandenhove de bevoegdheid van het Provinciaal Veiligheidscomité Limburg overgenomen van collega Jean-Paul Peuskens. Zo zitten alle provinciale bevoegdheden qua veiligheid (meer) in één hand.
Ludwig Vandenhove ging even langs op de vakbeurs SIGNAwel.

Ludwig Vandenhove, plaatsvervangend (in de plaats van gouverneur Herman Reynders) voorzitter van Provinciaal Veiligheidscomité Limburg - provinciaal Comité Limburg voor de Bevordering van de Arbeid (PVL): "De 8ste editie van deze vakbeurs verloopt in samenwerking met de vzw Centrum voor Duurzaam Bouwen (CeDuBo).
Als Provinciaal Veiligheidscomité Limburg - provinciaal Comité Limburg voor de Bevordering van de Arbeid juichen wij deze samenwerking toe.
De complementariteit van beide instanties houdt in dat er meer standhouders kunnen worden aangetrokken, dat het inhoudelijke luik van SIGNAwel aanzienlijk versterkt wordt en dat er meer gelegenheid is tot netwerken.
We gaan deze samenwerking zo snel mogelijk evalueren om na te gaan hoe deze in de toekomst nog kan verbeterd worden, misschien ook op andere vlakken dan deze beurs.

Ook bedankt aan de andere partners: de Federale Wegpolitie, het Agentschap Wegen en Verkeer (AWV)-Limburg en Constructiv, een dienstverlenende organisatie voor de bouwsector.

De vakbeurs SIGNAwel ontstond in de schoot van  de werkgroep 'Signalisatie en Welzijn op het werk' van het Provinciaal Veiligheidscomité Limburg en is een vast agendapunt sinds 2000.
'Beheer van Wegen' is een vaste afspraak op de kalender van de vzw CeDuBo.
Het congres 'Beheer van Wegen' vond in de voormiddag plaats.

SIGNAwel is nog steeds de enige vakbeurs in Vlaanderen rond veiligheid op het werk, die door een provinciale overheid wordt georganiseerd.
Naar de toekomst toe zullen we moeten bekijken of er nog niet meer met andere partners kan samengewerkt worden.

Veiligheid op het werk is nog altijd zo iets wat tussen de diverse bestuursniveaus in 'zwerft'. Nochtans is het een belangrijk beleids-en maatschappelijk item en voor mij nog maar eens het bewijs dat onze diverse staatshervormingen niet echt geslaagd zijn.
Integrale veiligheid betekent voor alles veiligheid voor de eigen persoon en het eigen functioneren. 

Investeren in veiligheid levert voor diverse partners voordelen op.
Veiligheid in het algemeen voor de samenleving, een betere bescherming voor de (zwakke) weggebruikers rond de werf en die de werf passeren en een betere, snellere en vlottere verkeersdoorstroming. En dit alles betekent een economisch voordeel, meer rendement voor de ondernemer.

Bedankt aan alle standhouders en medewerkers.”

 

Zie ook Werelddag voor Veiligheid en Gezondheid op het Werk van 28-04-2016 op deze website.