6e feestmaal kansarmen!

Op donderdag 7 april 2011 werd aan een 60-tal personen, die het minder goed hebben (kansarmen), een feestmaal aangeboden in de hotelschool van Sint-Truiden op het kasteeldomein ‘Terbiest’.


Deze activiteit is oorspronkelijk een initiatief van burgemeester Ludwig Vandenhove en ging al voor de 6e opeenvolgende keer door.

Ludwig Vandenhove: “We kunnen stilaan van een traditie spreken.
Dit feestmaal is voor de doelgroep een heuse belevenis en is voor deze mensen eerder uitzondering dan regel.
De prachtige locatie in het kasteel van ‘Terbiest’ maakt het festijn compleet.”

Ook dit jaar sloegen een aantal partners weer de handen in elkaar.

De leerkrachten en leerlingen van de hotelschool ‘Terbiest’ van het GO!-onderwijs van de Vlaamse Gemeenschap zorgden voor de bereiding, de praktische organisatie en de uitwerking van het feestmaal. Bovendien ondersteunde de hotelschool ‘Terbiest’ financieel mee het initiatief.

De vrije school voor buitengewoon onderwijs ‘De Regenboog’ zorgde ervoor dat alle deelnemers een lekker aandenken, in de vorm van koekjes, mee naar huis konden nemen.

De samenwerking tussen de hotelschool Sint-Truiden kasteeldomein ‘Terbiest’, uit het GO!-onderwijs van de Vlaamse Gemeenschap, en de vrije school voor buitengewoon onderwijs ‘De Regenboog’ is vrij uniek.
Deze netoverschrijdende samenwerking bezorgt dit initiatief een meerwaarde.
Dankzij deze ingesteldheid leren mensen in het algemeen en scholen en kinderen in het bijzonder, elkaar beter kennen, begrijpen en waarderen, ongeacht het onderwijsnet.

De doelgroep, werd, net zoals bij de vorige edities, geselecteerd door de Sint-Vincentiusgenootschap van Sint-Truiden.
Het stadsbestuur van Sint-Truiden heeft een goede, structurele band en samenwerking met deze organisatie.

“Koken kost geld!
Om die reden doet het mij enorm plezier dat ook dit jaar de verenigde serviceclubs van Sint-Truiden, onder voorzitterschap van de heer Eric Stas, weer bereid waren het initiatief financieel mee te ondersteunen.

Dankzij het sociaal en financieel engagement van alle hoger aangehaalde instanties en verenigingen kunnen wij aan de meest kwetsbare groep uit onze samenleving andermaal een onvergetelijk feest aanbieden.”, besluit burgemeester Ludwig Vandenhove.

Ondanks het feit dat wij in Vlaanderen op één van de beste en rijkste plaatsen van de wereld leven (zonder het vaak te beseffen), is er ook bij ons in Sint-Truiden een grote groep, die op/onder de armoedegrens leeft.
De cijfers, die op vrijdag 25 maart 2011 verschenen zijn in Het Belang van Limburg, bewijzen dat nog maar eens.
In totaal wordt in onze provincie 9,69 % van de kinderen geboren met het risico op armoede.
Voor Sint-Truiden is dat zelfs 13,9 %.

Zie onder andere ook de teksten ‘4e editie gastronomisch banket kansarmen hotelschool Terbiest!’ van 21 april 2009, ‘Europees jaar voor de bestrijding van armoede en sociale uitsluiting: kinderen centraal!’ van 19 oktober 2010 en ‘Senioren: groep met veel kans om in de armoede terecht te komen!’ van 2 februari 2011 op deze website.


Hierover is ook een item verschenen op www.truineer.be op 8 april 2011, in/> Het Belang van Limburg van 12 april 2011 en in Het Nieuwsblad van 13 april 2011.