3e Militaire Academie groot succes!

De 3e Militaire Academie met als gastspreker Minister van Staat Willy Claes op dinsdag 24 maart 2009 was een groot succes.


Om en bij de 120 aanwezigen, waaronder een aantal leerlingen van de Koninklijke School voor Onderofficieren (KSOO) en de Voorbereidende Divisie van de Koninklijke Militaire School (VDKMS), luisterden in de Academiezaal geboeid naar zijn analyse van de huidige internationale toestand.

De Militaire Academie is een initiatief van het comité Burgerlijke Militaire Samenleving (BMS) gebaseerd op het principe van de Politieacademie.

BMS symboliseert de goede band tussen de militaire overheid en de stad Sint-Truiden en organiseert jaarlijks een aantal activiteiten naar de actieve en gepensioneerde militairen toe op het grondgebied van Sint-Truiden.
Zie ook de tekst in verband met de oprichting van het BMS ‘Samenwerkingsverband BMS ondertekend door minister André Flahaut en burgemeester Ludwig Vandenhove!’ op deze website.

Het was de 3e editie van de Militaire Academie.
De 1e vond plaats op woensdag 22 november 2006, waar gastspreker majoor stafbrevethouder Bart Bonner van de Belgische Defensie Staf - Departement Strategie een lezing hield over 'Welke toekomst voor defensie?: strategische planning in een snel veranderende omgeving'.
De 2e Militaire Academie ging door op dinsdag 24 april 2007, met als onderwerp ‘De Buitenlandse opdrachten van Defensie: bijdragen tot vrede en stabiliteit’ met als gastsprekers onder andere kapitein-commandant Jean-Marc Bolle van de algemene directie Imago en Public Relations van Defensie, Kolonel van het Vliegwezen Benny Croes, Luitenant Kris Strauven en Kapitein Patrick Coeck.
Zie de teksten ‘Eerste Militaire Academie was een succes!’ en ‘Tweede uitgave van Militaire Academie groot succes!’ op deze website.

Willy Claes bewees tijdens zijn uiteenzetting ‘Internationale politiek - crisis en multipolariteit’ dat hij nog steeds een scherp inzicht heeft in de internationale relaties. Hij had het achtereenvolgens over de Verenigde Staten, Rusland, Azië in het algemeen en China en Japan in het bijzonder om te eindigen met Europa.”, zegt burgemeester - federaal volksvertegenwoordiger Ludwig Vandenhove.
“Zijn meest treffende uitspraak was: de financiële crisis wordt gevolgd door een economische crisis, de economische crisis door een sociale crisis en die sociale crisis in sommige landen door een politieke crisis (bijvoorbeeld Ierland, IJsland Hongarije en Letland). Ook pleitte hij voor een verdieping van Europa.”