“Niet akkoord zijn, is niet gelijk aan geen visie hebben”

“Niet akkoord zijn, is niet gelijk aan geen visie hebben.”, zegt burgemeester en lijsttrekker sp.a/Lijst Burgemeester Ludwig Vandenhove.

“Ik heb het hier over het ‘Memorandum’ dat de vzw Abdij, Stad en Regio op dinsdag 18 september 2012 aan alle Sint-Truidense politieke partijen heeft voorgesteld, maar dit gaat ook op voor andere organisaties en personen, zeker in verkiezingstijden.
 

In mijn bijna 18-jarige loopbaan als burgemeester heb ik altijd goed samengewerkt met de vzw Abdij, Stad en Regio en in die beleidsperiode is er heel wat gebeurd in en om de abdij.
De vzw Abdij, Stad en Regio is hier niet altijd mee akkoord (geweest), maar dit wil niet zeggen dat de stadsbesturen, die ik geleid heb en ikzelf geen visie hadden/hebben op het abdijcomplex.

Ik heb mij in mijn beleid met betrekking tot de abdij (en zal dat ook in de toekomst doen) altijd laten leiden door de diverse studies, die omtrent de abdijsite gemaakt zijn.

Ik heb altijd zeer open kunnen discussiëren met de verantwoordelijken en de (bestuurs)leden van de vzw Abdij, Stad en Regio en ik hoop dat dit zo blijft: visies kunnen nu eenmaal verschillen!

Zonder volledig en chronologisch te zijn, vindt u hieronder een greep uit de vele initiatieven, die ik als burgemeester (mee) genomen heb:

- restauratie van de muur in de Plankstraat;
- restauratie en ontsluiting academiezaal;
- ontsluiting keizerszaal door er regelmatig gebruik van te maken voor activiteiten, officiële ontvangsten, tentoonstellingen, etc.;
- vestiging van het Historisch Centrum Luchtmachtbasis Brustem in het abdijcomplex;
- millenniumspits op de abdijtoren;
- restauratie en ontsluiting abdijtoren;
- aanleg kerkveld met afbakening van de contouren en het aanbrengen van de zuilen van de vroegere abdijkerk;
- abdij in miniatuur en voor blinden op het abdijplein;
- zonnewijzer op het abdijplein;
- kunstwerk ‘The Cosmopolitan Chicken’ van Koen Vanmechelen op het kerkveld;
Zie ook de tekst ‘Koen Vanmechelen krijgt eredoctoraat van Universiteit Hasselt’ van 6 juni 2010 op deze website.
- initiatieven samen met de Katholieke Centrumscholen (KCST), zoals de aanleg van de gemeenschappelijke toegang in de Plankstraat en de aanleg van groen- en natuurelementen;
- initiatieven om de abdij te ontsluiten voor het grote publiek, zoals de jaarlijkse Open Monumentendag (OMD), de Open Abdijdagen, wijnproefdagen in het kader van de jumelage tussen het Franse Duras en Sint-Truiden, etc. ;
- jaarlijks vuurwerk van op de abdijtoren naar aanleiding van de augustuskermis;
- aanstelling van een monumentenbeheerder in statutair verband en oprichting van de erfgoedcel;
- restauratie van waardevol erfgoed, zoals de grafsteen van Renier van Rijkel;
- lichtvisie voor de monumenten van de stad Sint-Truiden (is uitgewerkt en gaat dit jaar nog van start).
Geen luxe-project, zoals ‘verlichte stad’ er één was (is).
Zie ook de tekst ‘De verlichte stad is een luxeproject!’ van 18 april 2012 op deze website.

En dit alles past voor mij in een visie: binnen de financiële mogelijkheden moeten we de abdij in standhouden en gaandeweg restaureren.
Hierbij mag niet uit het oog verloren worden dat Sint-Truiden de 6e monumentenstad in Vlaanderen en de eerste in Limburg is, zodat wij keuzes moeten maken, én binnen de Vlaamse subsidies, én binnen de Sint-Truidense begroting.

Bovendien moeten er regelmatig activiteiten georganiseerd worden om de abdij in de grote publieke belangstelling te brengen, niet enkel bij de personen, die bezig zijn met erfgoed en/of monumentenzorg en de abdij.

De vzw Abdij, Stad en Regio moet de ziel en het geweten van de abdij zijn en blijven, het stadsbestuur moet beslissingen nemen in functie van de ganse bevolking, die belastingen betaalt.
Deze visie zal ook mijn leidraad zijn tijdens de volgende legislatuur 2013-2018.”

In het programma van sp.a/Lijst Burgemeester wordt het als volgt vermeld:

‘De ingezette inspanningen qua monumentenzorg en erfgoed moeten bestendigd en uitgebreid worden. We denken aan een lichtplan voor onze monumenten en peterschap voor het in stand houden (zie eerder). Dit is toeristisch belangrijk - om mensen naar Sint-Truiden te brengen - maar ook voor de Truienaar zelf, omdat er ook hier een groeiende interesse is voor het verleden van onze stad in vele facetten. De stad moet hier zelf een aantal initiatieven blijven nemen en zelfs nog uitbreiden, maar ook actieve steun en begeleiding bieden aan bestaande verenigingen en/of personen (bijvoorbeeld heemkundige kringen; kerkfabrieken). Ook het aspect archeologie moet hierbij voldoende aandacht krijgen. Het beleid qua monumentenzorg en erfgoed moet zich over heel Sint-Truiden uitstrekken: centrum, maar evenzeer buurten (bijvoorbeeld Begijnhof), wijken en deelgemeenten (bijvoorbeeld burcht Brustem).
Zie de tekst ‘Sint-Truiden 2.0: Allemaal Samen’ van 20 juli 2012 op deze website.

Zie onder andere ook de teksten 'Geschenkenbeurs Oxfam Wereldwinkel (WW) nog tot en met zondag 18 december 2011' van 14 december 2011 en ‘Historisch Centrum Luchtmachtbasis Brustem moet in de abdij blijven’ van 10 mei 2012 op deze website.