“Geef kleuters al les over het klimaat”

Het gaat om een voorstel van de Vlaamse jeugdraad.
Zij adviseren om het onderwerp al op te nemen in de leerplannen vanaf de kleuterklas tot en met het hoger onderwijs, ongeacht de studierichting. (1)

Ik ben het daar volledig mee eens”, zegt Vlaams volksvertegenwoordiger Ludwig Vandenhove.
“Iedereen, van jong tot oud, wordt geconfronteerd met de klimaatcrisis. En de kinderen en de jongeren nog meer dan andere leeftijdscategorieën. Zij dragen immers al van bij de geboorte, of zelfs ervoor al tijdens de zwangerschap volgens bepaalde studies (2), de gevolgen ervan zonder ervoor verantwoordelijk voor te zijn.

De Vlaamse jeugdraad heeft een vragenlijst opgesteld, waarbij de antwoorden hierop geleid hebben tot een communicatiestrategie met 21 adviezen.
De centrale vraag was ‘Hoe breng je de boodschap van de klimaatcrisis tot bij jongeren zodat er wordt overgegaan tot actie?’.

Een goed klimaat bepaalt in sterke mate de volksgezondheid en de levenskwaliteit  van eenieder van ons en was is er belangrijker voor een mens?

In het advies staat om voortaan het woord ‘klimaatcrisis’ te hanteren in plaats van ‘klimaatverandering’ om te wijzen op de urgentie van de situatie.

In het verleden heb ik al vaak gepleit om vakken zoals burgerschap of inleiding tot de democratie op te nemen in alle richtingen en niveaus van het onderwijs. (3)
Dit voorstel van de Vlaamse jeugdraad gaat in dezelfde richting.”