‘Ze sneuvelen als vliegen’

“Ik heb het over de leden van het college van burgemeester en schepenen van Sint-Truiden (cd&v-N-VA-Open Vld)”, zegt gemeenteraadslid Ludwig Vandenhove.

Burgemeesters en schepenen ‘sneuvelen als vliegen’.
Nu heeft schepen Jo François (N-VA) ontslag genomen. (1)

De reden? Het feit dat er blijkbaar binnen de coalitie geen akkoord meer te bereiken valt over de extra kapitaalsinjectie van 1 742 732 euro voor DronePort.
Voor mij logisch gezien de andere aandeelhouders niet echt vragende partij zijn en gezien de slechte toestand van de gemeentefinanciën van de stad Sint-Truiden dat helemaal niet meer toelaten. Jo François zou dat als (ex-)schepen van Financiën meer dan wie dan ook moeten weten.
Plegen de andere partijen - cd&v en Open Vld - woordbreuk, zoals hij beweert? Kan zijn, ik weet dat niet, ik zit niet in het schepencollege, maar alleszins hebben ze dan uiteindelijk toch gezond verstand gebruikt.

Bovendien is Jo François inmiddels al meer dan vier jaar verantwoordelijk voor de stadsfinanciën en heeft hij die mee laten ontsporen.
Hoe kritisch en realistisch zijn financiële analyses waren tijdens de vorige legislatuur toen de N-VA in de oppositie zat, hoe minder ze dat zijn sedert de laatste gemeenteraadsverkiezingen in 2018 en sinds de N-VA deel uitmaakt van de meerderheid.

De stad Sint-Truiden is virtueel failliet.
Toen ik stopte als burgemeester eind 2012 bedroeg de gemiddelde schuld per inwoner 1 700 euro (2), eind 2022 bedroeg die om en bij de 3 220 euro per inwoner, bijna dubbel zoveel en veruit aan de top in Vlaanderen en Limburg.
Bijkomend probleem is dat er een aantal structurele ingrepen gebeurd zijn, die we nog jaren financieel gaan meeslepen: onder andere de Gazometersite (GAZO), het subtropisch zwembad samen met LAGO, de aankoop van de ondergrondse parking onder de Sluisberg en de financiële resultaten van de autonome gemeentebedrijven, vooral van het Autonoom Gemeentebedrijf voor de Ontwikkeling van Sint-Truiden (AGOST).

De nieuwe schepen van Financiën Gunter Dauw (N-VA) heeft gelijk: er zal serieus moeten bespaard worden. (3)
Benieuwd of deze meerderheid, die zelf het grote gat gemaakt heeft, daartoe bereid is en vooral in staat is.
Hadden de nieuwe meerderheid, eerst cd&v-Open Vld, nadien aangevuld met N-VA, ons realistisch en voorzichtig financieel beleid verdergezet, was het nooit zover gekomen.

En zeggen dat Jo François beroepshalve bedrijfsrevisor is en dus zou moeten weten hoe financiën beheerd moeten worden, ook stadsfinanciën.
Voor mij nog maar eens een bewijs dat de privé- sector en de overheid twee aparte werelden zijn.”