‘Paaltjes… overal paaltjes’!

Sinds januari 2005 kan u op deze website regelmatig een cartoon vinden, die gebaseerd is op een actuele politieke of maatschappelijke gebeurtenis, waarbij Ludwig Vandenhove zelf betrokken is en/of waarover hij zijn mening geeft.

Cartoonist Dré Mathijs laat zijn verbeelding de vrije loop en zorgt ervoor dat de gebeurtenis wat meer in het oog springt.

‘Paaltjes… overal paaltjes’!

“‘Weet je wat ik zie als ik gedronken heb? (Allemaal beestjes)’ was in de jaren ’60 en ‘70 een hit van Ronnie en de Ronnies en is voor de generatie van toen nog altijd een meezinger”, zegt gemeenteraadslid Ludwig Vandenhove.
“Als we niet opletten, wordt het in Sint-Truiden paaltjes in plaats van beestjes…”

“Met paaltjes plaatsen op zich is er niets mis als dat past binnen een verkeersvisie. Alhoewel het dan zelfs beter is iets duurzamer en stabieler te plaatsen.
Paaltjes zijn gevoelig voor schade, vernieling, etc. en ontsieren op die manier snel het openbaar domein.

Maar als een schepen paaltjes laat plaatsen op basis van één of enkele vragen uit een straat en de bevolking hierover niet consulteert of raadpleegt, is het college van burgemeester en schepenen verkeerd bezig. Neem bijvoorbeeld de Lenaertsstraat in Brustem.

Wat is de situatie? (1)
Eind augustus werd de Lenaertsstraat plots, zonder communicatie met de buurt of de kerkdorpen Brustem of Ordingen, afgesloten door middel van een drietal paaltjes.
Waarom niet eerst de bevolking consulteren vooraleer zulke drastische beslissing te nemen?
Is de beslissing echt genomen op basis van de vraag van één of enkele inwoners?
Is er gedacht aan alternatieven, bijvoorbeeld een verkeersdrempel en/of andere snelheidsvertragende elementen?

Er is niet enkel reactie van een aantal inwoners van Brustem en Ordingen, onder andere in verband met het naar school brengen van de kinderen (vrije basisschool De Boomhut en freinetschool Het Wijdeland), maar ook van de fruit- en landbouwsector.
Een aantal inwoners van Brustem en Ordingen hebben inmiddels een petitie opgestart.

Onze lokale mensen van de sp.a steunen deze actie voor inspraak en betrokkenheid en een oplossing op basis van argumenten pro en contra.

Beleidsbeslissingen op basis van dienstbetoon in de echt oude betekenis van het woord zijn uit de tijd. Zo bestuur je in de 21ste eeuw geen stad als Sint-Truiden meer. Maar schepen Bert Stippelmans heeft daar ervaring mee. In de Brandhoutstraat in Brustem staan eveneens paaltjes en is er nog steeds geen definitieve oplossing voor de verkeersonveiligheid met de kruising van de Tongersesteenweg ondanks de ongevallencijfers.
Zie Dat komt ervan! van 27-03-2015 op deze website.
En er zijn de paaltjes in de Duifhuisstraat, waar de schepen tevens niet uitblonk in overleg.
Zie Koppigheid! van 01-10-2014 op deze website.

En dan de onzin dat ik achter die actie zou zitten.
Hoe is het mogelijk?
Iedereen die mij kent, weet dat ik altijd voor mijn mening uitkom (volgens sommigen teveel!).
Als ik zelf een actie zou willen in gang steken, zou ik er zelf mijn naam of die van sp.a Sint-Truiden onder zetten. Maar ik hou wel rekening met wat leeft bij de bevolking.
Dat heb ik altijd als burgemeester gedaan en dat zal ik blijven doen zolang ik een (lokaal) politiek mandaat heb.
sp.a-fractieleider Filip Moers vat het goed samen: "Één schuldige: het beleid door niet te communiceren en niet te overleggen met de buurt.
De ene schepen komt met een buurtwerker om de buurt samen te brengen op buurtbarbecues en de andere schepen speelt ze uit elkaar."

Een stad die bijna volledig openligt, overal tijdelijke omleidingen (die soms echt naar nergens leiden), paaltjes die zomaar verschijnen, … Ook dat is tegenwoordig Sint-Truiden.

Hieronder vindt u de petitie.

 

Wie meer informatie wenst en/of ze ze nog wil ondertekenen, kan zich wenden tot michelloix@telenet.be.

 

(1) Buurtbewoners starten petitie tegen afsluiting van de Lenaertsstraat. Het Belang van Limburg, 15-09-2016, p. 26.

Zie ook Michel start petitie tegen paaltjes Lenaertsstraat. www.truineer.be, 04-09-2016.

Zie onder andere Nieuw Structuurplan voor Sint-Truiden van 23-08-2016 op deze website.