‘Onze oorlog’

‘Onze oorlog’ is de nieuwe strip van striptekenaar Mario Boon. (1)
Mario Boon is geboren en getogen in Sint-Truiden.

De strip is gebaseerd op het boek van Roger Rutten ‘De nazirazzia van 25 mei 1943’.
De strip vertelt het verhaal van Piet Swijsen, een jonge Truienaar, die via zijn voetbalploeg Football Club (FC) Geelstar uit Brustem (deelgemeente Sint-Truiden) in het ondergronds verzet verzeild geraakt”, zegt gemeenteraadslid Ludwig Vandenhove.
“Het is geen evidentie om zulk een moeilijk en gevoelig thema te vertalen in een strip. Dus een dikke proficiat voor Mario.”

Mijn verhaal is een vrij correcte weergave van de feiten”, aldus auteur Mario Boon.

Ik vind dat de stad Sint-Truiden de nodige initiatieven moet nemen om de nodige bekendheid te geven aan deze publicatie”, zegt Ludwig Vandenhove.
“We mogen geen enkele mogelijkheid onbenut laten om aan herinneringseducatie te doen.
En een stripverhaal is daartoe een ideale mogelijkheid.

Ik heb gevraagd tijdens de gemeenteraad van maandag 21 februari 2022 dat het stadsbestuur van Sint-Truiden deze publicatie maximaal zou ondersteunen en aanvullend aan aantal activiteiten zou organiseren, in het bijzonder naar jongeren en scholen toe. Ik denk onder andere aan lezingen, aan schoolbezoeken door de auteur, al dan niet samen met nog levende personen, die in concentratiekampen verbleven hebben, aan de aankoop van een aantal exemplaren van de publicatie, aan geleide en georganiseerde bezoeken aan het Fort van Breendonk waar er een tentoonstelling zal doorgaan over het tot stand komen van de strip en aan eventueel nog andere acties.

Vermits mijn oom Antoine Delwiche zelf weggevoerd is en nooit teruggekeerd is, is dat een thema dat bij mij en onze familie zeer gevoelig ligt. Ik heb trouwens een aantal van de personen, die actief waren in de bewuste voetbalploeg, nog persoonlijk gekend.”

De strip is vanaf woensdag 2 maart 2022 te koop in elke strip- en/of boekhandel.

         

  • Foto: Openbaar LinkedIn-profiel Mario Boon.