‘Het verhaal van Vlaanderen’

Op zondag 1 januari 2023, misschien een beetje een symbolische datum, is de eerste aflevering van de nieuwe serie ‘Het verhaal van Vlaanderen’ uitgezonden op Eén van de Vlaamse Radio en Televisie (VRT).

“Niet zo bijzonder, ware het niet dat de Vlaamse regering - lees de N-VA - in feite opdrachtgever is voor deze serie”, zegt Vlaams volksvertegenwoordiger Ludwig Vandenhove. “Bovendien gaat het om één van de duurste producties, die ooit te zien was op de VRT.

Alles samen gaat er 3,7 miljoen euro subsidies naar dit project: 2 miljoen euro Vlaamse steun en 1,7 miljoen euro federale steun via de zogeheten tax shelter.
Voor die Vlaamse steun hebben alle N-VA ministers hun duit in het (dure) zakje gedaan, ten koste van andere projecten en ander beleid
. (1)
Zijn er nu echt geen andere prioriteiten in Vlaanderen?

Wraakroepend als we ondertussen vaststellen dat de VRT fors moet besparen en dat er recent nog heel wat personen zijn moeten afvloeien.
De productie van de populaire serie Thuis wordt inmiddels uitbesteed aan de private sector met heel wat minder goede voorwaarden voor de acteurs dan bij de VRT.  

De serie moet de geschiedenis van onze contreien schetsen.
Presentator van dienst is dan nog eens één van de grootverdieners bij de VRT Tom Waes.

Wie ligt er nu wakker van de geschiedenis van Vlaanderen?
Je kan die geschiedenis niet los zien van de geschiedenis van België. Louter kunstmatig dus.

Het gaat over een prestigeproject dat de N-VA absoluut in het Vlaams regeringsakkoord wou, net zoals een Vlaams museum en een Vlaamse canon. Zogezegd om het zelfbewustzijn van de Vlaming te stimuleren in functie van ‘de Vlaamse natievorming’.

Inmiddels blijkt uit heel wat enquêtes en opiniepeilingen dat steeds meer burgers, ook in Vlaanderen, niet wakker liggen van die zelfbeschikking.
De burger wil een efficiënte overheid, die zo weinig mogelijk belastingen opslorpt. En diezelfde burger gelooft steeds meer dat dit eerder kan door een aantal zaken opnieuw federaal aan te pakken in plaats van nog verder te regionaliseren.
De weg, die de N-VA ons wil doen inslaan, onder andere met ‘Het verhaal van Vlaanderen’, gaat net tegen deze tendens van gezond verstand in.”