‘Geef ons Ruimte’

Beweging.net organiseerde recent, naar aanleiding van de Week van de Vrijwilliger, een bevraging ‘Geef ons Ruimte’ bij meer dan 700 vrijwilligers van diverse verenigingen. (1) (2)

Een goed initiatief”, zegt Vlaams volksvertegenwoordiger Ludwig Vandenhove.
Als de gemeentebesturen er nu maar rekening mee houden in hun beleid naar het verenigingsleven toe.

De resultaten van deze enquête bevestigen wat er leeft onder de organisaties. Dat is alleszins ook wat ik hoor als ik als lokaal politicus hun activiteiten bezoek. Bovendien merken we de verhoogde vraag voor het gebruik van ons volkshuis Curieus, Breendonkstraat 46 in Sint-Truiden.

Het is moeilijk om betaalbare en kwalitatieve vergaderruimtes te vinden, grotere evenementenlocaties zijn te duur geworden, er is geen of te weinig opslagruimte, door de hogere energieprijzen zijn de tarieven serieus verhoogd, sommige culturele infrastructuur van gemeenten is beperkter toegankelijk na Corona en met de hogere energieprijzen, etc.
Het zijn maar enkele van de meest opvallende actuele vaststellingen.

Een goed draaiend verenigingsleven blijft nochtans belangrijk voor de verbondenheid in de samenleving, voor een warme samenleving.
Met het steeds toenemend individualisme wordt het zelfs nog voornamer.

Wij zullen er als VOORUIT Sint-Truiden één van de speerpunten van maken in ons lokaal programma voor de gemeenteraadsverkiezingen van 2024.
Onze twee grootste verwezenlijkingen blijven het oud Atheneum in de Zoutstraat 46 en het domein Terbiest toen we als sp.a, nu VOORUIT, deel uitmaakten van het college van burgemeester en schepenen in Sint-Truiden. Bovendien hebben wij toen de uitleendienst serieus uitgebouwd. Zo kan de bevolking vaststellen wat wij als VOORUIT bedoelen met de concrete ondersteuning van de werking van het verenigingsleven, dat blijft ons model.

De verenigingen kunnen blijven rekenen op VOORUIT in Sint-Truiden.”

Hieronder vindt u de voornaamste aanbevelingen en de meest opvallende cijfers van beweging.net.

  • Foto: eigen collage op basis van foto's van trudocs.be.