‘Frontnacht’ verboden: een goede, neen, een logische beslissing

De stad Ieper heeft dan uiteindelijk toch het extreemrechts festival ‘Frontnacht’ verboden, waar allerlei groepen uit het neonazistisch milieu kwamen optreden.
Alleen spijtig dat het zolang heeft moeten duren.

Dat verbod is logisch voor mij”, zegt Vlaams volksvertegenwoordiger Ludwig Vandenhove.
Dat soort extremistische en racistische activiteiten horen niet thuis in een democratie.

Ik heb eerder al gereageerd via de lokale nieuwswebsite trudocs.be tegen het feit dat er op diverse openbare plaatsen in Sint-Truiden illegale affiches geplaatst werden voor  deze ‘Frontnacht’ en voor de IJzerwake, ook een extreemrechtse manifestatie, op zondag 28 augustus 2022 in Ieper. Het zou veel beter en logischer zijn dat die IJzerwake, in feite een alternatief voor de traditionele IJzerbedevaart, naar de toekomst toe eveneens verboden zou worden.

Recent heeft het coördinatieorgaan voor de dreigingsanalyse (L’Organe de Coordination pour l’Analyse de la Menace OCAD) nog het jaarverslag voor 2021 bekendgemaakt.
Hieruit blijkt dat ‘daarbij het rechts-extremisme in opmars is: meer dan een op de tien meldingen kwam uit extreemrechtse hoek’. (1)
Ik hoop dat dit rapport de aanzet is voor alle politie- en veiligheidsdiensten om extreemrechts nog meer en beter op te volgen.

Het is goed dat wij als VOORUIT de principiële voorzet gegeven hebben voor het verbod van ‘Frontnacht’ door te zeggen dat we uit het stadsbestuur van Ieper zouden stappen als er toch toelating voor het festival zou gegeven worden. (2)
Voor pragmatisme is geen plaats als het over extreemrechts gaat.

Gemeenten moeten twee keer nadenken om maar enigszins te overwegen om extreemrechtse en/of racistische activiteiten op hun grondgebied toe te laten.
Goed dat de stad Ieper uiteindelijk tot inkeer is gekomen.”