‘Fookjes en Sprabels’ officieel voorgesteld!

Op vrijdagavond 25 september 2009 werd ‘Fookjes en Sprabels’, een publicatie met gedichten van Herman Rohaert en cartoons van Frans Van Rompaey (sNARf), officieel voorgesteld in de brandweerkazerne van de gewestelijke brandweer Sint-Truiden.

Ik ben blij dat ik op de suggestie van beide kunstenaars ben ingegaan.”, aldus burgemeester - federaal volksvertegenwoordiger Ludwig Vandenhove.“
Hiermee krijgen beide kunstvormen nog eens extra aandacht, maar bovendien is het eerder zeldzaam dat een dichter gedichten maakt in functie van bepaalde cartoons en omgekeerd. Met andere woorden, dichter (Herman Rohaert) en cartoonist (Frans Van Rompaey) passen zich aan elkaar aan.

Het geheel gaf een extra cachet aan het open deurweekend van de gewestelijke brandweer Sint-Truiden.
Er waren, naast de tentoongestelde cartoons en gedichten uit het boek (deze blijven permanent in de kazerne hangen), nog een aantal schilderijen van politici te bewonderen van de hand van Frans Van Rompaey. Ook kon de burger voor het eerst kennis maken met de gedichten, die Herman Rohaert speciaal voor deze gelegenheid heeft gemaakt (op een banner in de brandweerkazerne en op enkele voertuigen).

Door dit soort initiatieven leert de bevolking de brandweer op een andere manier kennen en niet enkel ingeval van problemen.
Het gaat om een vorm van preventie.”, zegt Ludwig Vandenhove.

“Bovendien wil ik, net zoals in het politiehuis, in de brandweerkazerne regelmatig (kunst)tentoonstellingen organiseren. Gedacht wordt onder andere aan drie- of viermaandelijkse exposities door fotoclub Renovat met telkens foto’s van andere leden.”

“De officiële opening werd een ware kunsthappening met onder andere ‘muzikale begeleiding’ door de Boerebloos en collega-burgemeester Willy Kuijpers van Herent, die voorlas uit het werk van Godfried Bomans ‘Kopstukken’ (hoofdstuk ‘De brandmeester’) en zich zelfs liet verleiden tot het zingen van een studentenlied (in het Leuvens dialect). Hij was uitgenodigd als spreker, omdat zijn echtgenote Lieve Devijver ook gedichten schrijft en onder andere in het kader van het initiatief ‘poëzie op begraafplaatsen’ het gedicht ‘Dood’ schreef dat op het kerkhof van Groot-Gelmen te lezen is.”

De avond liep uit.
De receptie met onder andere de ‘Dorre’, genoemd naar Dormaal, deelgemeente van Zoutleeuw waar dit bier gebrouwen wordt, was hier zeker niet vreemd aan. Er werd trouwens eveneens een bierglas voor ‘Dorre’ voorgesteld met een gedicht op van Herman Rohaert.

Hieronder vindt u het integrale voorwoord dat burgemeester - federaal volksvertegenwoordiger schreef voor de publicatie ‘Fookjes en Sprabels’.

Het boek is te koop voor 9,00 EUR bij de gewestelijke brandweer Sint-Truiden en bij Toerisme Sint-Truiden.

Over deze opendeurdag werd ook een reportage gemaakt voor TV Publiek Special die op woensdag 30 september 2009 werd uitgezonden.

Zie onder andere ook de teksten ‘Nog meer poëzie in Sint-Truiden’ en ‘Nog meer poëzie op openbare plaatsen in Sint-Truiden!’.

    

Voorwoord

Het idee voor dit boek en de bijhorende tentoonstelling is ontstaan op de afscheidsreceptie van de heer Willy Coninckx als directeur van de Katholieke Centrumscholen Sint-Truiden (KCST) op maandag 6 oktober 2008. U merkt het: “tussen pot en pint’ kunnen heel wat goede gedachten ontstaan!”

Beide kunstenaars zijn geen onbekenden voor mij: Frans Van Rompaey heb ik na ettelijke keren aandringen overtuigd om nog eens tentoon te stellen in het cultuurcentrum ‘De Bogaard’ (van 18 november 2007 tot 19 december 2007) en is nu niet meer te stuiten, Herman Rohaert is mijn ‘compagnon de route’ bij de verschillende initiatieven om poëzie in Sint-Truiden in de openbare ruimte te brengen.

En toen ik op de hoger aangehaalde receptie aan de praat geraakte met Frans en Herman kwam bij mij de idee op om samen met hen eens iets te doen in Sint-Truiden en op die manier twee wat mij betreft erg ondergewaardeerde kunstvormen extra onder de aandacht te brengen. Zo is ‘Een plaatje en een praatje’ ontstaan.

Als burgemeester doe ik er alles aan om beide disciplines zoveel mogelijk onder de aandacht van het brede publiek te brengen: ‘mijn huiscartoonist’ Dré Mathijs verzorgt cartoons voor mijn website www.ludwigvandenhove.be, maar tevens voor heel wat publicaties van de stad Sint-Truiden en de lokale politie Sint-Truiden-Gingelom-Nieuwerkerken. Hij was ook reeds te gast in de brandweerkazerne met cartoons over de brandweer (september 2000), qua poëzie zijn er de gedichten op de kerkhoven, op het domein Speelhof, op het stedelijk containerpark, etc.

Vermits ik ook al een tijdje met de gedachte speel om met de gewestelijke brandweer Sint-Truiden iets met poëzie te doen, lijken mij de jaarlijkse opendeurdagen de ideale aangelegenheid. Dit maakt dat naast deze publicatie in de brandweerkazerne een permanente tentoonstelling zal te zien zijn van de erin opgenomen cartoons en er blijvende gedichten  worden aangebracht op de tankwagens, de container voor opslag en op een banner in de inkomhal.
Of: de combinatie van het poëtische met de harde realiteit van het werk van de brandweer!

Dit initiatief kadert voor mij ook in het gegeven dat onze brandweerkazerne een OPEN HUIS moet zijn waar de burger op elk ogenblik met al haar/zijn vragen terecht kan. In het kader van de zogeheten INTEGRALE VEILIGHEID is dit een belangrijk gegeven. Bovendien wordt op die manier een niet-traditioneel publiek met kunst geconfronteerd.

Net zoals in het politiehuis, wil ik in de brandweerkazerne regelmatig (kunst)tentoonstellingen organiseren.
Dit initiatief vormt daartoe een goede aanzet.

Als burgemeester ben ik eveneens bijzonder blij dat we weer een publicatie kunnen toevoegen aan Trudonensia, de verzameling boeken die over Sint-Truiden handelen. Ondanks de toenemende informatisering, internet, etc. blijf ik geloven in boeken, die achteraf, op rustige momenten, nog eens ter hand kunnen genomen worden. Dit geldt zeker voor poëzie.

Bedankt en proficiat voor Frans en Herman, maar ook voor brandweerbevelhebber
Etienne Leers/> en de heer Johan Vandenborne van de preventiedienst gewestelijke brandweer Sint-Truiden.
Deze laatste heeft ingestaan voor de praktische coördinatie en organisatie.

Ludwig Vandenhove
/>burgemeester stad Sint-Truiden
federaal volksvertegenwoordiger

Sint-Truiden, 25 september 2009