‘Campus in Beweging’

Op donderdag 19 september 2013 werd op de Universitaire Campus in Diepenbeek het officiële startschot gegeven van ‘Campus in Beweging’.

Samen met rector Luc De Schepper (Universiteit (U) Hasselt ), algemeen directeur Ben Lambrechts (Hogeschool PXL), algemeen directeur Willy Indeherberge (Katholieke Hogeschool Limburg - KHLim) en directeur Chris Steenwegen (vzw Natuurpunt) ‘assisteerde’ gedeputeerde van milieu Ludwig Vandenhove bij het kappen van de eerste bomen langs de vijver aan de Agoralaan.

Het ‘openmaken’ van de vijver maakt deel uit van het Aanpak Biodiverse Campus Diepenbeek (ABCD)-plan.
De vzw Natuurpunt werkt met verschillende partners aan het verder ontwikkelen van een visueel aantrekkelijke campus met groen en met een hoge natuurkwaliteit.
Zie www.campusinbeweging.be.

“Ik heb al heel wat eerste spadesteken gedaan en zelfs enkele keren een graafmachine in gang gezet, maar een eerste boom helpen kappen, heb ik nog niet gedaan.”, zei gedeputeerde Ludwig Vandenhove.

Een universiteit moet middenin de maatschappij staan en dit is hier een mooi voorbeeld van.
De bevolking, ook studenten, wordt steeds milieubewuster en is zich bewust van de enorme uitdadingen, zoals de klimaatopwarming, waarvoor we staan.
Het is met grote initiatieven en inspanningen, maar ook met kleinere, zoals hier, dat we de campusbezoekers confronteren met het probleem en dat  we de doelstelling van Limburg CO2-neutraal uiteindelijk kunnen waarmaken. ‘Campus in Beweging’ en het wandelpad dat zal aangelegd worden, zal ook geïnteresseerde bezoekers en wandelaars naar de campus brengen en draagt zo bij tot het concept ‘universiteit en hogeschool in de breedte’.
Ik vind dit belangrijk als je ziet hoeveel (belasting)geld er, volgens mij terecht, naar universitair en hoger onderwijs gaat.

Bij de uitbouw van het universitair en het hoger onderwijs in Limburg zijn zulke projecten van belang naast nieuwe en/of bijkomende studierichtingen en/of nieuwe gebouwen. En heel (politiek) Limburg staat hier publiek dan wel achter, maar in de praktijk gedragen ze zich niet altijd zo.
Dat heb ik de laatste weken nog gemerkt toen er een keuze moest gemaakt worden binnen de provinciale Strategisch Actieplan voor Limburg (SALK)-middelen voor de aankoop van het Herckenrodegebouw in de Maastrichterstraat in Hasselt om de nieuwe richting handelswetenschappen in onder te brengen. Maar de kogel is door de kerk: de U Hasselt kan nu werken aan een masterplan voor de verdere ontwikkeling hier op de campus in Diepenbeek en in het centrum van Hasselt.

Toen ik hier studeerde aan de toenmalige Economische Hogeschool Limburg (EHL), later het Limburgs Universitair Centrum (LUC) en nu U Hasselt, was de huidige directeur van Natuurpunt Limburg Jos Raemaekers een van mijn medestudenten.
Het is nu precies Jos, die samen met een aantal vrijwilligers van Natuurpunt, dit hier mogelijk heeft gemaakt.
Toeval of niet?

Nog dit.
Uit mijn ervaring als burgemeester en nu ook al als gedeputeerde weet ik dat dit soort ingrepen en werken goed en duidelijk moeten aangekondigd worden.
De gevoeligheid bij de burger bij het kappen van bomen is terecht zeer groot. Het is bijgevolg belangrijk om goed aan te kondigen waarom dit gebeurt.
Wij moeten zoeken naar nog betere en originelere manieren om dit te communiceren.”

Zie ook het artikel Project A-B-C-D groene campus Diepenbeek in Natuur.Limburg, het driemaandelijks verenigingsblad van Natuurpunt Limburg september-oktober-november 2013.

 

Zie onder andere Duurzame bedrijfstuin staat model in Genk van 10-07-2013 en  ‘Big Jump’ in Diepenbeek van 17-07-2013 op deze website.

        

 

 

 

Tags: