‘Begijntjes zonder gordijntjes’!

De heren Richard De Mot, Tony Houbrechts en Dré Mathijs zijn 3 goede cartoonisten en 3 goede vrienden.
Zij stellen sedert vorig jaar regelmatig samen tentoon onder de naam ‘KA3-Club Limburgse Kartoenisten’.


Burgemeester - federaal volksvertegenwoordiger Ludwig Vandenhove heeft de cartoonisten kunnen overtuigen om aan twee initiatieven in de stad Sint-Truiden mee te werken.

Richard Demot van Heusden-Zolder tekent onder het pseudoniem ‘Richie’.
In een vorig leven was hij leraar lichamelijke opvoeding.
Nu legt hij zich toe op kalligrafie en het tekenen van cartoons en illustraties voor allerhande bladen en tijdschriften. Hij heeft ook al enkele prijzen van binnen- en buitenlandse cartoonales op zijn palmares.

Tony Houbrechts van Alken geniet momenteel van zijn pensioen, maar gedurende 29 jaren was hij art director, grafisch ontwerper, bij het Belang Van Limburg.
Tony is van alle markten thuis. Zo maakt hij cartoons, karikaturen en illustraties en portretten voor talrijke dag-, week- en maandbladen, maar hij is ook illustrator van boeken en ontwerper van munten.
Als cartoonist was hij laureaat op vele cartoonales in binnen- en buitenland, waaronder Frankrijk Japan, Polen, Turkije en België.
Hij is medestichter van de ‘Kartoenistenvereniging Kever’ en lid van de kunstkring ‘Alkarte’ Alken.

Dré Mathijs, ook bekend als ‘huiscartoonist’ van burgemeester - federaal volksvertegenwoordiger
Ludwig Vandenhove/>, is al ruim 40 jaar cartoonist en illustrator.
Hij is docent hogere graad aan de afdeling kunstglasramen aan de Stedelijke Kunstacademie van Hasselt.
Als cartoonist was hij laureaat op vele cartoonales in binnen- en buitenland, waaronder Frankrijk, Japan, Polen, Turkije en België.
Hij is net als Tony Houbrechts medestichter van de ‘Kartoenistenvereniging Kever’.

Richie, Tony en Dré doen de begijntjes op het Begijnhof van Sint-Truiden herleven.
Vanaf zaterdag 3 april 2010 tot en met zondag 2 mei 2010 telkens van 11.00 uur tot 17.00 uur zijn de cartoons ‘Begijntjes zonder gordijntjes’ in de galerij van het Festraetsuurwerk, Begijnhof 8 te Sint-Truiden en aan de vensters van een aantal private huizen op het Begijnhof te bezichtigen.
In de weekends zijn de cartoonisten aanwezig.
De officiële opening vindt plaats op zaterdag 3 april 2010 om 18.00 uur in de galerij.

Een eerste initiatief was de 2e editie van het kaartspel van de lokale politie Sint-Truiden - Gingelom - Nieuwerkerken dat geïllustreerd is met cartoons van de ‘KA3-Club Limburgse Kartoenisten’.
Dit kaartspel werd officieel voorgesteld op de nieuwjaarsreceptie van de lokale politie Sint-Truiden - Gingelom - Nieuwerkerken op vrijdag 29 januari 2010.
Momenteel loopt er in het politiehuis nog steeds, tot eind juli, een tentoonstelling met de getekende cartoons van dit kaartspel. 

Op deze manier komt de cartoon als kunstvorm andermaal in de actualiteit!

Zie onder andere ook de tekstenKA3 in hotel-kunstcentrum Ri Coëme’ van 3 september 2009 en ‘Nieuw kaartspel lokale politie Sint-Truiden - Gingelom Nieuwerkerken!’ van 30 januari 2010 op deze website.