Zeno Zandloopkever

Op woensdag 19 juni 2013 werd in Lommel het natuur-ontdekboekje voor kinderen ‘Op stap met Zeno Zandloopkever’ voorgesteld aan de pers.

“Het boekje werd ontwikkeld door het Regionaal Landschap Lage Kempen (RLLK) en laat kinderen via een spel de mooiste natuurplekjes in die regio ontdekken.
Het spel werkt met opdrachten en het boekje kan dan ook enkel gewonnen worden.” zegt gedeputeerde Ludwig Vandenhove.

Hieronder vindt u het persbericht.

Lancering Natuur-ontdekboekje “Op stap met Zeno Zandloopkever”

Bosland heeft er een nieuw kinderproduct bij. In de Lommelse Sahara werd het natuur-ontdekboekje “Op stap met Zeno Zandloopkever” voorgesteld. Het werd ontwikkeld door het Regionaal Landschap Lage Kempen (RLLK) in het kader van het Interregproject Grenzeloos Wandelen met steun van de Provincie via Limburg Sterk Merk (LSM)-middelen. Het boekje wordt een verzamelobject dat enkel gewonnen kan worden.

Zeno, een grappige zandloopkever, ‘bijt graag in het zand’ in Bosland. Hij kent er de mooiste plekjes en laat kinderen die mee ontdekken in het natuur-ontdekboekje “Op stap met Zeno Zandloopkever”. Dit boekje richt zich op lagere schoolkinderen. Zeno is het hoofdpersonage, dat kinderen mee op ontdekking neemt in de Lommels Sahara. Aan de hand van tal van opdrachten leren de kinderen de leefwereld van Zeno kennen. Al spelend ontdekken kinderen hoe het ideale zandloopkeverkasteel eruit ziet, wie zijn vrienden en vijanden zijn, …
Aan het speelbos in de Sahara werden ook twee picknicktafels met Zeno-speelborden geplaatst. Alles werd ontwikkeld in het kader van het Interregproject Grenzeloos Wandelen met steun van de Provincie via LSM-middelen.

Gedeputeerde voor leefmilieu Ludwig Vandenhove: ”Het is belangrijk om in kinderen te investeren en om hen (terug) in contact te brengen met de natuur. Zij zijn de toekomstige behoeders van Bosland. Uit onderzoek blijkt dat de liefde voor de natuur best kan worden aangewakkerd tussen 4 en 12 jaar. In knoestige bomen klimmen, kriebelbeestjes zoeken, sporen zoeken, …. kortom, de natuur ‘echt beleven’ is belangrijk voor de ontwikkeling. Het natuur-ontdekboekje “Op stap met Zeno Zandloopkever” en de interactieve spelborden op de nieuwe picknicktafels zijn hier een uitermate geschikt voorbeeld van.

De Lommelse schepen voor leefmilieu Kris Verduyckt vult aan: “Bosland is het grootste avonturenbos van Vlaanderen. Kinderen zijn hier koning. Daarom blijven de Boslandpartners verder investeren in verhoging van de belevingswaarde voor kinderen. Zo staat er voor de Sahara ook nog een avontuurlijke kinderroute op het programma en zal de nieuwe uitkijktoren het speelplezier alleen maar verhogen.

Het boekje wordt niet te koop aangeboden, men kan het enkel winnen. 400 kinderen die RLLK (Grote Baan 176, 3530 Houthalen-Helchteren of info@rllk.be) vóór 20 juli  laten weten wat hun mooiste plekje in Bosland is aan de hand  van een foto, tekening of gedichtje kunnen het prachtige Zeno natuur-ontdekboekje met leuke opdrachten winnen.
Winnaars worden persoonlijk verwittigd en kunnen het afhalen bij het Regionaal Toeristisch Bezoekersonthaal in Lommel.

Zie ook Educatief Natuurbeheer is belangrijk van 20 februari 2013, Klimaatsubsidies voor scholen vanuit de provincie Limburg van 24 mei 2013 en  Limburgs Veldstudiecentrum (LIVEC) hotspot voor ‘citizen science’ in Limburg! van 1 juni 2013 op deze website.

Tags: