Werkingsverslag ‘Samenleven in diversiteit’ voorgesteld!

Op dinsdag 24 september 2010 heeft burgemeester Ludwig Vandenhove officieel het werkingsverslag van de integratiedienst van Sint-Truiden voor de periode van 1 mei 2007 tot en met 30 april 2010 voorgesteld.

De presentatie gebeurde in het voormalig Koninklijk Atheneum in de Zoutstraat 46, waar momenteel nog volop verbouwingswerken plaatsvinden en het ‘Huis van de Wereld’ nog voor het einde van het jaar (nu gevestigd in de Kazernestraat 34) naartoe zal verhuizen.

 

“Een stad van de omvang van Sint-Truiden moet een sterk beleid qua integratie en ontwikkelingsamenwerking en een sterk beleid qua ontwikkelingssamenwerking voeren in deze steeds meer interculturele, interreligieuze en OPEN wereld voeren.”, zegt burgemeester Ludwig Vandenhove.
Wie dit als politicus niet inziet, heeft compleet geen visie op de toekomstige ontwikkeling van onze maatschappij, ook in Sint-Truiden.”

 

 

 

 

 

Hieronder vindt u het integrale voorwoord van burgemeester Ludwig Vandenhove van dit werkingsverslag.

 

 

Beste lezer

 

 

Graag presenteren we u het beknopt werkingsverslag ‘Samenleven in diversiteit’ van de lokale integratiedienst Sint-Truiden voor de periode 2007 - 2010.
Het verslag is beknopt in die zin dat het een kort en bondig overzicht geeft van de werking van de integratiedienst en van de verschillende samenwerkingsprojecten met externe partners en/of andere stadsdiensten.

 

 

De integratiedienst voert per definitie een horizontaal beleid, dit wil zeggen over zoveel mogelijk beleidsdomeinen heen. Zoals vaak in grote organisaties en dus ook bij de stad Sint-Truiden, is dit in de praktijk niet altijd evident.
Het vereist niet alleen de nodige afspraken, maar ook en vooral efficiënte interne communicatie.

 

 

De integratiedienst geniet een bevoorrechte samenwerking met de diensten duurzaam beleid en ontwikkelingssamenwerking. Deze drie beleidsdomeinen vallen dan ook niet toevallig onder mijn bevoegdheid. Ze kunnen immers niet los van mekaar gezien worden.
In die zin is er bij het begin van de legislatuur een beleidsnota opgesteld met de ambitie om tegen eind 2012 0,7% van de stadsbegroting aan deze posten te besteden.
Alle democratische partijen hebben dit streefdoel in 2007 goedgekeurd, hopelijk mag in 2012 blijken dat ze woord hielden.

 

 

Nog dit jaar zullen de stedelijke diensten voor integratie, ontwikkelingssamenwerking en het flankerend onderwijsbeleid samen met de lokale vestigingen van de provinciale diensten Onthaalbureau Inburgering Limburg en het Huis van het Nederlands Limburg verhuizen naar het oud atheneum in de Zoutstraat. Ook het Regionaal Instituut voor Maatschappelijk Opbouwwerk (RIMO) Limburg zal zijn intrek nemen in het gebouw.
Samen geven ze vorm aan het nieuwe concept ‘Huis van de Wereld’. Zo wordt de één-loketfunctie voor de asielzoeker en/of de migrant een feit.

 

 

Tot voor enkele jaren spraken we enkel over de multiculturele samenleving, tegenwoordig hebben we het al over de interculturele en zelfs de interreligieuze maatschappij.
Willen allochtone personen en families integreren in onze samenleving, dan zullen we mekaars onderliggende ideeën beter moeten leren kennen en vooral trachten te begrijpen.
Mekaar respecteren, niet proberen mekaar te overtuigen!
 

 

 

Zoals u kan lezen in dit verslag, speelt het onderwijs hierin een cruciale rol. Maar laagdrempelige activiteiten, waar zowel de allochtonen, als de Truienaars aan participeren, zijn hierin evenzeer van groot belang.
De wereld is een dorp geworden. Bijgevolg moeten we internationale problemen ook in ‘de Dorpsstraat’ brengen. Het jaarlijkse Fiësta Tropical is hier het mooiste voorbeeld van.

 

 

Het belang van de integratiedienst en een lokaal integratiebeleid, zal de komende jaren toenemen in het beleid van de stad Sint-Truiden.
Wie dit niet inziet, beseft niet dat onze wereld elke dag meer OPEN wordt.

 

 

De komende jaren zal het lokaal bestuur geconfronteerd blijven met (nieuwe) integratievraagstukken. Om een voorbeeld te geven, wat er zal gebeuren met bejaarde asielzoekers en/of migranten?
Het is duidelijk dat de integratie van asielzoekers een aparte aanpak vergt dan de integratie van migranten.

Cultuur, maar vooral sport, zijn ook in Sint-Truiden de beste middelen tot integratie.

 

Tot slot wil ik integratieambtenaar Manuel Lub, medewerkster
Riet Leurs en de ambtenaar voor ontwikkelingssamenwerking Marcel Daniëls bedanken voor hun inzet.

Zij helpen mij de beleidslijn van Sint-Truiden als verdraagzame en OPEN stad waar te maken!

 

 

Ludwig Vandenhove
burgemeester

 

 

Wie het werkingsverslag wenst te ontvangen kan een mail sturen naar info.integratiedienst@sint-truiden.be of burgemeester@sint-truiden.be.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Hierover is ook een item verschenen in de Passe-Partout, editie Sint-Truiden van 6 oktober 2010.

Op de website van Het Nieuwsblad zijn hier op 4 en 5 oktober 2010 ook 2 artikels over verschenen: http://www.nieuwsblad.be/Article/PrintArticle.aspx?articleId=BLELI_20101003_001; http://www.nieuwsblad.be/article/detail.aspx?articleid=Q030AQNI&postcode=3800.

 

Zie onder andere ook de tekst ‘Onbegrijpelijk!’ van 25 november 2009 op deze website.