Water, het goud van de volgende generaties!

Sinds 1993 is 22 maart door de Verenigde Naties uitgeroepen tot wereldwaterdag.
Tijdens deze dag wordt er extra stilgestaan bij het belang van een goed waterbeheer en watermanagement.
Eén van de millenniumdoelstellingen voor 2015 is om het aantal mensen zonder of met een tekort aan schoon drinkwater tot de helft te reduceren. 

 

 

Onze blauwe planeet bestaat voor 2/3e uit water, toch is ongeveer slechts 3% daarvan zoet water. Van dat zoet water is er ook maar een klein deel dat gebruikt kan worden als mogelijk drinkwater. Het spreekt dus voor zich dat er best zuinig met water omgesprongen moet worden.

 

Een mens kan niet zonder drinkwater. Daarom is het belangrijk om naast grote campagnes ook onze kinderen op de hoogte te brengen van dit nijpend probleem. Als zij overtuigd zijn en dit probleem erkennen, kunnen we blijven hopen dat de wereld maakbaar is.

 

 

Naar aanleiding van de wereldwaterdag biedt de stad Sint-Truiden vanuit de cel leefmilieu gratis de workshop ‘dure druppels’ aan. Deze workshop is bedoeld voor leerlingen van de derde graad lager onderwijs. Het spel wil aan de kinderen niet alleen het inzicht geven dat water kostbaar en zeldzaam is, maar ook dat water misbruikt wordt door sommige bedrijven.
Wanneer wij dorst hebben, kunnen we cola drinken. Als de cola op is, kan je fruitsap drinken. En als het fruitsap op is, is er nog altijd water. Het water is nooit op. Voor onze kinderen is dat zo klaar als pompwater. Nochtans is dat niet voor iedereen op onze blauwe planeet zo simpel. Door privatisering dreigt zuiver drinkwater een luxegoed te worden. Tijdens de workshop ‘dure druppels’ willen we de leerlingen hierover laten nadenken.
De kinderen kunnen zich  inleven in één van de personages van de verschillende landen, namelijk Ghana, Indonesië, Bolivia, Zuid-Afrika en België. Vanuit dit personage kunnen ze reageren op de situaties waarin ze zich zullen bevinden. Zo kunnen ze zelf aanvoelen dat het niet altijd gemakkelijk is om je dagelijkse waterbehoefte te bevredigen.

 

 

In totaal nemen 3 basisscholen (of 122 leerlingen) uit Sint-Truiden aan de workshops deel, met name de gemeenschapsbasisschool Schuttershof, de freinetschool Het Wijdeland uit Brustem en de vrije basisschool 't Vlindertje uit Velm.

 

 

 

 

 

Op donderdag 20 maart namen de leerlingen van het zesde leerjaar van de vrije basisschool ’t Vlindertje in Velm deel aan deze workshop.
Burgemeester - federaal volksvertegenwoordiger
Ludwig Vandenhove was hierbij een aandachtig toeschouwer.

 

 

Om de wereldwaterdag extra in de verf te zetten, organiseert de stad Sint-Truiden ook een gratis filmvoorstelling. De film ‘Si le vent soulève les sables’ tekent de negatieve spiraal waarin haar Afrikaanse bewoners terechtkomen. Het is een politiek en ecologisch geëngeerde prent die het verhaal over de waterproblematiek vertelt.
De film wordt voorafgegaan door een toespraak van burgemeester - federaal volksvertegenwoordiger Ludwig Vandenhove en een inleiding tot het thema en de film door Marc Despiegelaere van PROTOS. (een niet-gouvernementele organisatie die zich inzet voor een beter waterbeheer).
De avond wordt afgesloten met een fris glas water of een eerlijk drankje.
De filmvoorstelling vindt plaats op vrijdag 28 maart om 20.00 uur in het cultuurcentrum de Bogaard in Sint-Truiden.

 

 

"Het is onder andere via dergelijke initiatieven dat de echte wereldproblemen dichter bij de Sint-Truidense burger gebracht worden", aldus burgemeester - federaal volksvertegenwoordiger
Ludwig Vandenhove.