Waarom tewerkstelling in de gezondheidszorg niet openstellen voor asielzoekers?

Er verblijven heel wat asielzoekers in België, die een hogere of universitaire opleiding hebben, ook in de medische sector.

Waarom die mensen niet inschakelen in de Belgische gezondheidszorg?”, zegt Vlaams volksvertegenwoordiger Ludwig Vandenhove. “Nu zeker in deze Coronatijden, maar anders ook. Immers, de gezondheidszorg kampt sowieso met personeelstekorten.

Er zijn heel strikte voorwaarden vastgelegd door de Belgische en Vlaamse wetgeving onder dewelke asielzoekers (tijdelijk) aan de slag mogen.
Principieel is dat terecht om niet in concurrentie te komen met Belgische werknemers en/of werklozen.

Wat zien we dikwijls?
Dat hoger opgeleide asielzoekers vaak niet terechtkomen in de sectoren, waarvoor ze een diploma behaald hebben, maar gewoon als arbeider is de één of andere branche.
Voor de Coronacrisis was dit zeker een feit, gezien de krappe arbeidsmarkt.
In feite is het een beetje wraakroepend dat we hun eventuele talenten niet beter inschakelen.

Misschien is deze Coronacrisis de ideale gelegenheid om dit idee uit te proberen in de medische en gezondheidssector.
Mits een bepaalde kortlopende opleiding zou het misschien mogelijk zijn om hen effectief te laten meedraaien.
Laten we dit nu ernstig onderzoeken.

Maar waarom zouden we die personen eveneens niet inschakelen in niet-Coronatijden? Omdat we ze op die manier de indruk zouden geven dat ze meer kans zouden maken om een erkenning te krijgen en langer en/of definitief in België te mogen blijven?
Laten we ons geen illusies maken: die mensen hopen en rekenen erop om sowieso in België te kunnen blijven, deze stap zal daarin weinig veranderen.

Het kan misschien tevens bijdragen tot een meer positief imago voor de asielzoekersproblematiek bij bepaalde bevolkingsgroepen. Alhoewel, ik ben realist…”.

  • Zie onder andere ook ‘Moedige politici’ van maandag 9 september 2019.   
     
  • Foto: fedasil.be, asielcentrum Bevingen.