Waar gaat het met ons historisch stadspark in Sint-Truiden naartoe?

"Dat vraag ik mij af als ik merk hoe het stadspark er momenteel bij ligt", zegt gemeenteraadslid Ludwig Vandenhove.

"Tijdens de 18 jaar dat de sp.a deel uitmaakte van de bestuursmeerderheid in Sint-Truiden waren de historische vesten en het historische stadspark prioriteiten voor ons.
Welke steden hebben zulke groene longen vlakbij het centrum? Zij moeten gekoesterd worden.

Nu, met de huidige CD&V-N-VA-Open Vld-meerderheid, is er werkelijk sprake van verwaarlozing van het groen en zelfs van de vissen.
Als sp.a vragen wij dat dringend de nodige initiatieven genomen worden.

 

Hieronder vindt u de perstekst van sp.a gemeenteraadslid Filip Moers. (1)


Stop de verloedering van het stadspark!

In 1876 werd het groene stadspark aangelegd op een gedeelte van de vervallen stadsomwalling. Schilderachtige vijvers, romantische bruggetjes, een mooie kiosk en de wandelpaden brachten de bezoekers tot rust op een boogscheut van het historisch stadscentrum.

In de legislatuur 1995-2000 met burgemeester Ludwig Vandenhove werd het opwaarderen van de bestaande vestengordel rond de historische binnenstad van Sint-Truiden als één van de prioritaire beleidsopties gesteld. Zo werd het studiebureau D+A Consult aangesteld om een algemene visie omtrent het toekomstig beeld van deze vestengordel en het stadspark te ontwikkelen. Tot in 2006 werd met uitzondering van de Naamsevest de ganse vestengordel heraangelegd.

  • Fase 1 Kazernevest
  • Fase 2 Stadspark
  • Fase 3 Hoge Veser en Tichelrij
  • Fase 4 Tiensevest

Specifiek in het stadspark werden de oeverplanken rond de vijvers aangepakt, fonteinen in het water om de waterkwaliteit op punt te houden, werden de paden heraangelegd, nieuw meubilair geplaatst en de kiosk werd gerestaureerd, nieuw gras ingezaaid. Kortom het 19de eeuws historisch stadspark in Engelse landschapsstijl was opnieuw een pareltje om tot rust te komen.

In de vorige legislatuur (2012-2018) ging het met het onderhoud van het stadspark van kwaad naar erger.

Het personeel dat permanent met het onderhoud van het stadspark bezig was, werd stelselmatig afgebouwd. Momenteel is er nog één personeelslid aangeduid voor het onderhoud van het ganse park. De functie van parkwachter werd ook geschrapt en het voederen van de dieren wordt uitbesteed.
Het onkruid staat op plaatsen meer dan 1 meter hoog. De toestand van de oeverplanken zijn op heel wat plaatsen weg gerot waardoor de oevers afbrokkelen.
De fonteinen die voor een meerwaarde voor de waterkwaliteit moeten zorgen zijn niet meer te bespeuren. Een groene brij op het water is ook niet bepaald een fraai zicht. De laatste dagen zijn al heel wat dode vissen gespot.

Als er niet onmiddellijk een signaal komt dat de huidige meerderheid een halt gaat toeroepen aan deze verdere verloedering zal de sp.a fractie deze aangelegenheid op de gemeenteraad van augustus agenderen en niet aarzelen om ook een klacht neer te leggen bij Dierenwelzijn.

Filip Moers
sp.a raadslid


Afbeeldingen: www.ikwooninsinttruiden.be/2019/07/20/dode-vogels-en-vissen-op-het-stadspark