Voetbal: nog sport?

"Ja, maar niet meer Europees of in de hoogste klasse(n)", zegt gedeputeerde Ludwig Vandenhove.
"Daar is het puur 'commerce' geworden. Nog meer, zelfs kapitalisme.

De discussie die nu is losgebarsten, of de fiscale gunstregeling die de Belgische voetbalclubs (samen met de basketbal- en volleybalclubs) al sedert 2008 genieten, al dan niet mag van de Europese Unie, is wat mij betreft compleet naast de kwestie. (1) (2)
Voetbal (en basketbal- en volleybalclubs) moeten wat mij betreft evengoed belastingen en Rijkssociale Zekerheid (RSZ) betalen als andere sectoren.
Als we zien hoeveel erin omgaat, bijvoorbeeld bij de aan- en verkoop van spelers (of is het moderne mensenhandel?) of bij de overname van clubs door allerhande buitenlandse geldschieters, kan dat geen probleem zijn. Bovendien blijkt dat het uitgespaarde geld zeker niet volledig naar het jeugdvoetbal is gegaan, zoals afgesproken. 

Dit is maatschappelijk en politiek toch niet meer te verantwoorden, zeker als we zien welke maatregelen de huidige federale regering vorige week andermaal genomen heeft in het nadeel van de gemiddelde Belg. (3)

Het is correct dat de sp.a en zelfs ik als federaal volksvertegenwoordiger indertijd als onderdeel van een globaal compromis deze regeling mee goedgekeurd hebben. Maar fouten, ook en misschien zeker politieke, moet je durven toegeven.
Zijn het niet dit soort talrijke compromissen die we als sp.a gemaakt hebben, die ons nu zuur opbreken? 

Ik blijf een groot voetballiefhebber, maar niet van dit voetbal. "   

(1) Bom onder Belgisch voetbal. Het Belang van Limburg, 26-07-2017, p. 4.
(2) Bom van 400 miljoen onder Belgisch voetbal. De Standaard, 26-07-2017, p. 6.
(3) “Fiscale rechtvaardigheid? Eerder een schaamlapje”. Het Belang van Limburg, 28-07-2017, p. 9.

Zie ook Gokken (1) van 20-11-2016 en Naar voetbal gaan moet niet duur zijn van 02-10-2016 op deze website.