Verenigingen in de kou

Oud atheneum Sint-Truiden

Vlak voor Nieuwjaar heeft het stadsbestuur van Sint-Truiden de verenigingen, die gehuisvest zijn in het Oud-Atheneum in de Zoutstraat, meegedeeld dat ze plaats moeten maken voor appartementen.

"Van een alternatief is geen sprake", zegt sp.a gemeenteraadslid Ludwig Vandenhove.
"Hetzelfde staat de verenigingen op het domein Terbiest te wachten.

"Wij hadden het (spijtig genoeg) voorspeld."

Hieronder vindt u de perstekst.

Verenigingen moeten weg uit Oud Atheneum Sint-Truiden

Een twintigtal verenigingen verliezen hun stek in het Oud Atheneum in de Zoutstraat in Sint-Truiden. “Want het gebouw, eigendom van de stad, wordt verkocht en moet plaats maken voor appartementen”, zegt kersvers sp.a-fractieleider Gert Stas. Bert Stippelmans (CD&V), uittredend schepen van Gebouwen, verzekert dat voor elke vereniging een oplossing wordt gezocht.

Het Oud Atheneum is al jaren de thuisbasis van verschillende verenigingen en werd in 1996 aangekocht door de stad.“Door verwaarlozing werden kleine problemen die eenvoudig te repareren waren, grote problemen. De verenigingen voelden de bui al een tijdje hangen”, zegt Gert Stas.

Restauratie

Volgens uittredend schepen Bert Stippelmans (CD&V) krijgt elke vereniging een alternatief aangeboden. “Ik heb beslist om het gebouw te verkopen omdat onze diensten hebben berekend dat er voor meer dan 1 miljoen euro restauratiekosten aan zijn. In de voorbije drie legislaturen werd nooit geïnvesteerd in het gebouw. Nu 1 miljoen investeren voor een 20-tal verenigingen, is niet realistisch. We werken nu voor elke vereniging aan een oplossing”, stelt Stippelmans. “Op 20 december is dat aan elk van hen uitgebreid toegelicht.” In een volgende stap gaat de stad met iedere vereniging aan tafel zitten om de behoeftes in kaart te brengen. “In de tussentijd hoeft geen enkele vereniging uit het Oud Atheneum te vertrekken en de bouw van appartementen is vandaag niet aan de orde”, zegt burgemeester Veerle Heeren (CD&V). (jcr)