Verboden vruchten

Onder de titel ‘Verboden vruchten - Wildpluk in de fruitstreek: drastisch aanpakken?’ verscheen in juli 2012 een artikel in Buitenkans, het magazine over het platteland vandaag en morgen.

Voor dit artikel werd naast gedeputeerde Jean-Paul Peuskens, bevoegd voor onder andere toerisme, en Luc Borgugnons, fruitteler uit het Hageland, ook Ludwig Vandenhove, als burgemeester van Sint-Truiden, geïnterviewd.

Ruim 3400 hectare appel- en perenboomgaarden telt het Hageland, bijna 8000 zijn het er in Haspengouw. Tussen half april en begin mei zakken wandelaars en fi etsers dan ook massaal af naar de witte bloesempracht. In de zomer zijn de streken zelfs magneten voor toeristen. Als u weet dat een fruitboom tot 150 vruchten draagt, is het dan een probleem dat zij er geregeld hun eigen peer of appel ‘pikken’?

Hieronder vindt u de volledige weergave van de bijdrage van Ludwig Vandenhove.

“Haspengouw wil vooral een gastvrije streek blijven”
“Wie in Haspengouw opgegroeid is, weet dat een appel of een peer ‘wildplukken’ een lokaal gebruik is. Dat toeristen dat ook al eens doen, hoort er nu eenmaal bij. De sector speelt hier trouwens slim op in, met de rechtstreekse verkoop via kraampjes of fruitautomaten langs de weg. Of sommige telers stallen er hun fruit onbemand uit. In een kistje laten toeristen een vrijwillige bijdrage achter. Meestal stemt dat bedrag overeen met de waarde van het ‘gepikte’ fruit. Heel iets anders zijn de echte dieven, die massale hoeveelheden fruit plukken om door te verkopen. Helaas is dat al enkele keren voorgekomen. Sindsdien houdt de lokale politie via nachtelijke patrouilles langs de fruitboomgaarden een oogje in het zeil. Haspengouw wil vooral een gastvrije streek blijven. Daarom mag je georganiseerde diefstal niet verwarren met de wildpluk van een appel door een toerist.”
www.toerisme-sint-truiden.be

 

Zie de tekst “Toeristen van Heers ook nog welkom in Sint-Truiden!” van 19 april 2011 op deze website.