Veemarkten dicht: akkoord

Global Action in the Interest of Animals (GAIA) pleit ervoor om de nog 3 actieve veemarkten in België uit te faseren, dus dicht te doen. (1)

Ik ben het daar volledig mee eens”, zegt Vlaams volksvertegenwoordiger Ludwig Vandenhove.
Een veemarkt is geen economische noodzaak meer, het is eerder folklore. Daarom heb ik als burgemeester de veemarkt van Sint-Truiden al begin jaren 2000 gesloten.

GAIA stelt minder inbreuken vast dan pakweg 20 jaar geleden - dat zou er nog aan ontbreken-, maar er zijn er wel nog altijd. Onder andere op de Europese Transportverordening: geen toegang tot water, dieren, die uitglijden en op de grond vallen, runderen, die onnodige stokslagen krijgen op gevoelige lichaamsdelen, runderen, die zonder redenen worden geschopt, kreupele dieren, koeien met gebroken horens, etc.
De Europese Transportverordening is van toepassing op iedereen, die betrokken is bij het vervoer van dieren, bijgevolg ook op de veedrijvers op de veemarkt.
De beelden van GAIA tonen overduidelijk schendingen van die verordening.

Veemarkten is een federale bevoegdheid van het Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen (FAVV), maar voor het dierenwelzijn is Vlaanderen bevoegd.
Ik pleit ervoor dat Vlaanderen, in afwachting van de definitieve sluiting, de controles qua dierenwelzijn, zou opdrijven op de veemarkt van Rekkem, een deelgemeente van Menen.

Dieren rechtstreeks van het veebedrijf naar het slachthuis transporteren vermindert de kans op vermijdbaar dierenleed. Bovendien wordt zo het risico op verspreiding van ziektes beperkt.
Waarom geen online veilingen, zoals in Zweden, of zoals hier al gebeurt met fruit en groenten?”