Uitmesten die stal!

“De Belgische Mededingingsautoriteit (BMA) voert terecht een grootschalig onderzoek naar mogelijke misbruiken in de bewakingssector. Als de BMA gelijk heeft en er bewijzen zijn, moet ook de politiek daar conclusies uit trekken”, zegt Vlaams parlementslid Ludwig Vandenhove.

Ik wil niet ‘bewaakt’ worden door een sector, die blijkbaar al jarenlang concurrentie -beperkende afspraken maakt”, aldus Ludwig Vandenhove.

Het onderzoek van de BMA handelt over de grote drie bedrijven -G4S, Securitas en Seris- en over de Beroepsvereniging van Bewakingsondernemingen (BVBO). (1)

“En zeggen dat sommige betrokkenen meegewerkt hebben aan de recente wetgeving op de private en bijzondere veiligheid, de zogeheten wet-Jambon.
Die wet heeft de sector precies meer mogelijkheden gegeven om nieuwe markten, vooral binnen de overheid, aan te boren.

Best is dat alle afgesloten contracten met overheden eens gescreend worden of alles volgens de normale procedures is gebeurd. Bovendien zou dit de aanleiding moeten zijn om toch eens een echt ernstig politiek debat te houden over private bewaking van overheidsgebouwen, legerkazernes, daklozenopvang, snelwegparkings, geïnterneerden, etc.
Mijn standpunt is duidelijk: dat zijn overheidstaken en dat moet de overheid doen en mag niet uitbesteed worden.

Ik zal alleszins een parlementaire vraag stellen over de bewakingscontracten, die de Vlaamse overheid heeft.”