Toeristen van Heers ook nog welkom in Sint-Truiden!

“Ondanks mijn goede verstandhouding met collega-burgemeester Gerald Kindermans van Heers, begrijp ik zijn recente uitspraken over de problemen tijdens de bloesemperiode in Haspengouw in het algemeen en in Heers in het bijzonder niet.”, zegt burgemeester Ludwig Vandenhove.

De provincie Limburg en de gemeenten/steden van Haspengouw hebben jarenlang geïnvesteerd, zowel op vlak van personeel en infrastructuur, als qua promotie, om zoveel mogelijk toeristen naar Haspengouw te brengen.
Nu het gelukkig zover is, doet collega-burgemeester Gerald Kindermans met deze uitspraken naar aanleiding van klachten van enkele fruittelers - op het hoogtepunt van de bloesemperiode dan nog - afbreuk aan alle inspanningen, die er de afgelopen jaren geleverd zijn.

 

 

 

Als er zich problemen voordoen, moeten de toeristische partners, samen met de provincie Limburg en de betrokken gemeenten/steden, die bekijken voor of na het toeristisch seizoen om na te gaan of er oplossingen kunnen gezocht worden, maar niet wanneer het seizoen volop aan de gang is en dergelijke negatieve berichtgeving een nefaste invloed heeft op de goede reputatie, die we in Haspengouw hebben bij toeristen. Bezoekers en toeristen voelen zich immers zo niet meer welkom in onze streek en ook in onze stad lopen er telefoontjes binnen van ongeruste toeristen.

 

 

Ludwig Vandenhove:”Het is inderdaad zo dat er in deze periode voor de inwoners en de fruittelers een zekere overlast is.
Er is meer verkeer, er wordt misschien wat meer afval achtergelaten, … maar we mogen de positieve elementen niet uit het oog verliezen. Sommige bedrijven hebben zich immers zo geherprofileerd en/of doen aan één of meerdere vormen van reconversie dat ze niet meer enkel inkomsten halen uit het fruittelen op zich, maar zich steeds meer en meer richten op toeristen (rondleidingen in het bedrijf, terrasjes, het verkopen van streekproducten, etc.). Denken we maar aan het fruitbedrijf van Karel Vaes in Helshoven en fruitbedrijf Porreye (met zijn bekende Pipo-sap) in Kerkom.
Zie de tekst ‘Miss Fruit Belgium 2011 & Ambassadrice Stad Sint-Truiden bezoekt Domein Truilingen’ van 14 april 2011 op deze website.

 

 

 

 

Daarenboven varen de horeca en de handelszaken uit onze stad wel bij de vele toeristen, die onze stad aandoen.”

 

 

Ludwig Vandenhove: “Volgens Gerald Kindermans verdient 99% van de inwoners van Heers niets aan het toerisme.
Voor Sint-Truiden wil ik dit alleszins tegenspreken: toeristen zijn nog altijd welkom in Sint-Truiden, want ze zijn ook economisch belangrijk. Bovendien komen ze vaak nog eens terug naar onze stad, bijvoorbeeld om te winkelen.”

 

 

We moeten ervoor zorgen dat de toeristen in Haspengouw goed ontvangen worden en dat de lokale inwoners en de fruittelers/landbouwers hier zo weinig mogelijk last van hebben.
De enige aanpak hier is wederzijds begrip.
Als iedereen wat respect toont en begrip heeft voor de situatie van de anderen, zouden al heel wat ‘problemen’ vermeden kunnen worden.”, aldus Ludwig Vandenhove.
“In Sint-Truiden hebben we hier al heel wat initiatieven rond genomen. Zo leggen we in alle toeristische folders uit wie het fietsroutenetwerk mag gebruiken, wijzen we de toeristen op het probleem van het afval en doet de lokale politie Sint-Truiden - Gingelom - Nieuwerkerken regelmatig controles op moto’s, quads en vooral vespa’s, die het fietsroutenetwerk, ondanks alle preventieve maatregelen en waarschuwingen, gebruiken.”
Zie onder andere de cartoon ‘Quads en Vespa’s welkom in Sint-Truiden? Ja, maar!’ van 19 juli 2009 op deze website.  

 

 

Als Gerald Kindermans op deze manier (over)reageert op de klachten van enkelen is dat voor mij eerder dienstbetoon dan beleid voeren.
De inspanningen, die zowel de provincie Limburg, als de steden en gemeenten zelf al jaren leveren, mogen niet tenietgedaan worden door dergelijke uitspraken.

 

 

 

 

 

En dan zijn reactie op mijn standpunt dat de sp.a politieke spelletjes speelt. Blijkbaar begint hij de CD&V van Sint-Truiden ‘na te apen’, die ook nooit inhoudelijk reageert, maar te pas en te onpas gooit met de term ‘politieke spelletjes’.

 

 

“Ik heb dezelfde reactie als er in de periode dat de appelen en de peren rijp zijn sommige toeristen een vrucht plukken.
Wij zijn zo groot geworden en de fruitsector zou moeten begrijpen dat dit bij zulke bezoeken hoort. Ook hier hebben trouwens sommige bedrijven voldoende inventiviteit aan de dag gelegd door op een aantal plaatsen appelen en/of peren te plaatsen met een kistje erlangs waarin vrijwillig geld kan gelegd worden.
Meestal komt dat geld goed overéén met het ‘gepikte’ fruit.
Iets anders is het natuurlijk met echte fruitdiefstallen. Daar moet de politie extra controles rond doen en de daders proberen te vatten.”, besluit burgemeester Ludwig Vandenhove.

 

 

Sint-Truiden blijft voor alle bezoekers en toeristen een gaststad!

 

 

Hierover is onder andere een item verschenen in het nieuws van TVLimburg (TVL), in Het Belang van Limburg van 14 en 18 april 2011 en in Het Laatste Nieuws van 18 april 2011.