Tentoonstelling Renovat Foto in brandweerkazerne Sint-Truiden!

Op vrijdag 5 maart 2010 werd officieel een fototentoonstelling van Renovat Foto geopend in de kazerne van de gewestelijke brandweer Sint-Truiden aan de Zepperenweg 26.

“Het is een nieuw initiatief in een hopelijk lange reeks rond kunst in de brandweerkazerne.
In het politiehuis van de lokale politie Sint-Truiden - Gingelom - Nieuwerkerken gebeurt dit al regelmatig sedert de opening in mei 2006.”, zegt burgemeester - federaal volksvertegenwoordiger Ludwig Vandenhove.

 

Brandweer en kunst, een op het eerste zicht waarschijnlijk vreemde combinatie, maar tijdens de opendeurdagen van 2009 werd reeds bewezen dat deze combinatie werkt.
“De uitgave van de bundel ‘Fookjes en Sprabels’ van de twee Truiense kunstenaars, dichter Herman Rohaert en schilder-cartoonist sNARf, pseudoniem van Frans Van Rompaey, waren een groot succes. Deze werken worden nu nog tentoongesteld in de polyvalente zaal van de brandweerkazerne.
De banners in de brandweerkazerne en de beletterde tankwagens met gedichten van Herman Rohaert blijven een bron van controverse, er zijn voor- en tegenstanders, en zo hoort het, dat maakt het allemaal nog boeiender.
Kunst op zich is belangrijk, erover discussiëren zeker zo belangrijk.”, zegt Ludwig Vandenhove.

 

 

 

 

 

Eerder, in 2003, was er al een tentoonstelling met cartoons van Dré Mathijs, waarvan er nu nog altijd een aantal te bezichtigen zijn.

 

 

“Kunst, onder welke vorm dan ook, en veiligheid kunnen wel degelijk samengaan. Het biedt immers de gelegenheid om het politiehuis en/of de brandweerkazerne te bezoeken en zo ook kennis te maken met de werking van deze diensten in goede omstandigheden zonder dat de bevolking ‘uit noodzaak’ een beroep moet doen op deze hulpdiensten.
Kunst zorgt hier voor een drempelverlaging, zodanig dat burgers sneller en in alle omstandigheden de stap naar het politiehuis en/of naar de brandweerkazerne durven zetten.
Of: een manier om aan preventie te doen!”

 

 

De brandweerkazerne leent zich uitstekend tot dergelijke initiatieven en daarom is besloten om van de traphal (een ruimte waar de tentoongestelde werken niet ‘voortdurend’ van plaats moet wijzigen omwille van andere activiteiten) een min of meer permanente tentoonstellingshal te maken.
Renovat Foto van Sint-Truiden bijt de spits af en stelt vanaf vrijdag 5 maart 2010, 15 kleurfoto’s voor, met diverse thema’s.
Deze foto’s zullen in de loop van het jaar meermaals vervangen worden.

 

 

“En tussen ‘pot en pint’ groeien de beste ideeën.
Net zoals dit initiatief ontstaan is tijdens de receptie van ‘Fookjes en Sprabels’, is er nu al afgesproken tijdens de officiële opening dat Renovat Foto een project zal maken rond de opendeurdagen in de gewestelijke brandweer Sint-Truiden in het weekend van 25 en 26 september 2010.
Zij zullen hiertoe de gewestelijke brandweer Sint-Truiden een bepaalde periode volgen en fotograferen bij de diverse activiteiten en in diverse facetten.
Ik kijk er al naar uit!”

 

 

 

 

 

Dit alles kadert ook in de goede en bijna gestructureerde samenwerking, die Renovat Foto en het stadsbestuur van Sint-Truiden hebben sedert ik burgemeester ben vanaf 1 januari 1995.
Enkele voorbeelden: foto’s van diverse monumenten en/of vergezichten, die als relatiegeschenk door de stad Sint-Truiden aangeboden worden, samenwerking bij de jaarlijkse bebloemingswedstrijd (alle tuinen worden gefotografeerd), de tentoonstelling ‘Sint-Truin wei ’t vruger was’ in de diverse buurten en dorpen, de Trudofeesten in 2005, etc.

 

Uiteraard kunnen eveneens andere kunstenaars en kunstvormen aan bod komen.
Wie haar of zijn werken in de traphal van de brandweerkazerne wil tentoonstellen, neemt best contact op met de gewestelijke brandweerdienst van Sint-Truiden op het telefoonnummer 011-70 18 43.

 

 

De tentoonstelling is permanent te bezoeken in de brandweerkazerne.

 

 

Zie onder andere ook de cartoon ‘Kunst en veiligheid!’ van 15 december 2007 en de tekst ‘Fookjes en Sprabels officieel voorgesteld!’ van 1 oktober 2009 op deze website.