Stormweer: beslissen!

“Stormweer zoals op zondag 28 februari 2010 is voor veiligheidsdiensten en voor een burgemeester als hoofd van de veiligheid zeker niet het gemakkelijkste moment.”, aldus burgemeester - federaal volksvertegenwoordiger Ludwig Vandenhove.
“Het zijn momenten waarop vele instanties en personen naar je kijken, maar waar je uiteindelijk alleen en zelf bepaalde beslissingen moet nemen.”

Ludwig Vandenhove:“Neem nu de voetbaltopper tussen Koninklijke Sint-Truidense voetbalvereniging (KSTVV) en Club Brugge Koninklijke Voetbalvereniging.
Op dat ogenblik moet je een afweging maken tussen het sportieve en het economische enerzijds en het veiligheidsaspect anderzijds.
Als ik de commentaren achteraf hoor, denk ik dat ik in deze de juiste beslissing genomen heb met de wedstrijd te laten doorgaan met een half uur vertraging, omdat we toen zeker waren dat de wind zou afnemen.
Hierover is op 28 februari 2010 een item uitgezonden op Belgacom TV en Eén en op 1 maart 2010 is er ook een artikel verschenen in Het Belang van Limburg, Het Nieuwsblad en Het Laatste Nieuws.

 

Enkele seizoenen geleden heb in gelijkaardige omstandigheden op zondag 27 oktober 2002 de wedstrijd tussen KSTVV en Royal Excelsior Mouscron wel doen afgelasten omwille van bepaalde stukken van de tribune(s), die als gevolg van de wind naar beneden dreigden te vallen.

 

 

 

Bij voetbal heb je als burgemeester nog de eindbeslissing.
Veel moeilijker ligt het bij wielerwedstrijden, omdat die meestal het grondgebied van verschillende gemeenten/steden aandoen en je als burgemeester bijgevolg niet alleen verantwoordelijk bent en dus ook niet alleen kan beslissen.
Ik heb dit gezien met de Haspengouwse dageraad voor juniores, de Omloop van Haspengouw voor elite zonder contract en beloften en een plaatselijke wedstrijd voor nieuwelingen in Brustem op zondag 28 februari 2010 ingericht door de Koninklijke wielerclub sport met de steun van Sportvrienden Brustem.
In samenspraak met de organisatoren heb ik de lokale rondes van zowel de elite zonder contract en de beloften, als de nieuwelingen laten inkorten, omdat deze plaatsvonden op het grondgebied van Brustem/Sint-Truiden.
Het was onverantwoord, zeker voor de nieuwelingen, dat die wedstrijd was gestart, laat staan om deze nog verder te laten doorgaan.

 

 

Ik zal in dit verband zowel een brief sturen naar de Koninklijke Belgische Wielrijdersbond (KBWB), als een parlementaire vraag stellen aan minister van Binnnenlandse Zaken Annemie Turtelboom.
Want zoals zo dikwijls in dit soort situaties voelt niemand zich verantwoordelijk tot er iets gebeurt en dan is het weer de politiek, lees de burgemeester, geweest.”  
Hierover is ook een artikel verschenen in Het Belang van Limburg van 1 maart 2010.