Stad Sint-Truiden ondersteunt project boekbaby’s

De dienst flankerend onderwijs van de stad Sint-Truiden investeert in taalstimulering en dit (bijna al) vanaf de geboorte.

Taalstimulering werkt het best als het al doende, natuurlijk, leuk en ongedwongen gebeurt, inspeelt op wat de kinderen zelf aanbrengen en voldoende concreet is, de thuistaal respecteert en rekening houdt met de diversiteit van de kinderen.

Naast de taalstimulering van de instappertjes via de boekjes van Milan (het stadsbestuur van Sint-Truiden koopt deze boekjes aan en verdeelt ze aan het basisonderwijs) ondersteunt het stadsbestuur nu een nieuwe actie rond taalstimulering: boekbaby’s.

Boekbaby’s is een provinciaal initiatief in samenwerking met Stichting Lezen en Locus.
De dienst flankerend onderwijs ging in Sint-Truiden een horizontale samenwerking aan met de lokale integratiedienst, Kind & Preventie en de stedelijke bibliotheek.

Boekbaby’s brengt op 2 momenten boeken en informatie over voorlezen binnen bij jonge gezinnen.
Wanneer ouders met hun kindje van 6 maanden oud het consultatiebureau van Kind & Preventie bezoeken, krijgen ze een babypakket met 2 boeken en een brochure met informatie over voorlezen en over de bibliotheek.
Wanneer diezelfde ouders op 15 maanden naar het consultatiebureau gaan, krijgen ze een uitnodiging en een bon om in de plaatselijke bibliotheek een peuterpakket op te halen, opnieuw met 2 boeken en een brochure boordevol informatie en tips. Zo leren ouders van kinderen eveneens de lokale bibliotheek kennen.

 

De voorschoolse leeftijd van 0 tot 3 jaar wordt door vrijwel alle welzijnsorganisaties beschouwd als een erg belangrijke periode, zowel voor de taalontwikkeling, als voor de algemene ontwikkeling.”, zegt burgemeester Ludwig Vandenhove.

Baby’s praten nog niet in de enge betekenis van het woord, maar ze reageren wel op de prikkels in hun omgeving en op talige uitingen.
Met deze boekjes wordt de baby gestimuleerd om aandacht te hebben voor taal, klank en communicatie.

Het project boekbaby’s werd officieel voorgesteld in de stedelijke bibliotheek, Minderbroedersstraat 25, op dinsdag 18 september 2012.

Zie onder andere ook de tekst ‘De eerste schooldag van Milan’ van 15 september 2012 op deze website.