Solidariteitsprijs Stichting Jef Ulburghs

Op vrijdag 1 juni 2012 werd in het Huis van de Wereld, Zoutstraat 46 te Sint-Truiden door de vzw Solidariteit Jef en Jeanne Ulburghs de tweejaarlijkse ‘solidariteitsprijs Stichting Jef Ulburghs’ uitgereikt.


Deze prijs wordt toegekend aan een basisinitiatief dat zich verdienstelijk toont op één of meerdere maatschappelijke domeinen, waarvoor Jef Ulburghs zich in zijn leven heeft ingezet.

Dit jaar werd de prijs uitgereikt door staatssecretaris voor Asiel en Migratie, mevrouw Maggie De Block, aan het Limburgs Platform Vluchtelingen.
De vzw wil met deze prijs haar erkentelijkheid en waardering uitdrukken voor de inzet van het Limburgs Platform Vluchtelingen, van haar comités en van haar talrijke vrijwilligers.
De laureaat kiest al jaren consequent de zijde van een van de meest kansarme groepen in onze samenleving: asielzoekers, mensen zonder papieren, vluchtelingen.

Burgemeester Ludwig Vandenhove: ”Ik ben onmiddellijk ingegaan op de vraag van de heer Flor Ory om deze prijsuitreiking te laten doorgaan in de stad Sint-Truiden.

Enerzijds uit respect voor Jef Ulburghs, die ik persoonlijk goed gekend heb als ex-collega in de politiek binnen de toenmalige Socialistische Partij (SP).
Mijn eerste ontmoetingen met hem dateren uit het begin van de jaren 80 in de Genkse mijncités toen ik voor de SP het dossier van de omvorming van het Limburgs opbouwwerk, dat uiteindelijk geleid heeft tot het ontstaan van het Regionaal Instituut voor Maatschappelijk Opbouwwerk (RIMO), opvolgde.

Anderzijds omwille van mijn persoonlijke betrokkenheid bij heel het dossier van de opvang van asielzoekers.
Wij hebben het 2e grootste asielcentrum in België met officieel 498 opvangplaatsen en er wonen heel wat asielzoekers op andere locaties in de stad.
Als burgemeester heb ik er altijd een beleid rond gevoerd (‘de problemen niet onder de mat geveegd’) en er OPEN over gecommuniceerd.
De stad Sint-Truiden wordt niet voor niets als het goede voorbeeld op dat vlak beschouwd en daar ben ik bijzonder fier op.
Zie onder andere de tekst “Meer dan een bed. Twintig jaar opvang van asielzoekers”, van 16 november 2007 op deze website.

Proficiat aan het Limburgs Platform Vluchtelingen.
Een keuze voor deze groepen vraagt moed.
Moed om tegen vooroordelen, maatschappelijke veroordeling en populisme in te gaan.
Moed om elke dag opnieuw met de frustratie, wanhoop en instabiliteit van de vluchtelingen zelf geconfronteerd te worden.
Moed om elke dag een baken van hoop te blijven in een wereld van wanhoop.

In die hulde wil ik ook de vzw Massala betrekken, eveneens een organisatie van vrijwilligers, die ons hier in Sint-Truiden actief bijstaat bij de opvang van asielzoekers en die we vanuit de stad Sint-Truiden financieel en qua personeel ondersteunen.
Naast het officiële beleid is zulke vrijwilligersorganisatie onontbeerlijk om de asielzoekerproblematiek aan te pakken.

Ik heb bewust gekozen om deze prijsuitreiking hier te laten doorgaan in dit ‘Huis van de Wereld’, omdat deze één loketfunctie voor asielzoekers, migranten en betrokken inwoners en geïnteresseerden voor mij het uithangbord is voor het gevoerde integratiebeleid.”

Zie onder andere de tekst ‘Huis van de Wereld Sint-Truiden officieel geopend!’ van 29 december 2011 op deze website.