Sofie De Waele bezoekt het Parlement met Ludwig Vandenhove!

Op donderdag 7 maart 2007 bezocht Sofie De Waele de Senaat en de Kamer van volksvertegenwoordigers met burgemeester-senator Ludwig Vandenhove. Sofie was kandidaat op de lijst sp.a-spirit in Herk-de-Stad bij de gemeenteraadsverkiezingen van 8 oktober 2006 en zal in de loop van deze legislatuur in de gemeenteraad van Herk-de-Stad zetelen.


Hieronder vindt u haar verslag.Mijn tweede bezoek aan het Paleis der Natie!

Op 7 december 2006 bezocht ik voor het eerst de Kamer van Volksvertegenwoordigers.
Met de bus zakten vrienden en familie af naar Brussel ter gelegenheid van de eedaflegging van onze Herkse Magda Raemaekers die tot volksvertegenwoordiger gekroond werd.
Ludwig Vandenhove, burgemeester van Sint-Truiden, senator en ‘peter’ van het kanton Herk-de-Stad, nodigde me uit om in maart eens een dagje Senaat mee te maken. Gelijk het een echte gentleman past speelde Ludwig voor chauffeur en werd ik door hem aan de deur afgehaald en zonder ongelukken naar Brussel gebracht.

De eerste vergadering die ik mocht bijwonen was de gemeenschappelijke fractievergadering die normaal elke week, de donderdag om 12.30 uur, gehouden wordt in de rotonde van de Kamer van Volksvertegenwoordigers. Deze wordt voorgezeten door Sp.a-voorzitter Johan Vande Lanotte, bijgestaan door verschillende medewerkers en bijgewoond door de parlementsleden van de fracties Sp.a, Spirit en Groen!.
Zij zitten daar bij elkaar om van gedachten te wisselen over de politieke toestand, in te dienen wetsvoorstellen en eventuele knelpunten te bespreken.
Uiteraard kwamen nu ook de nakende parlementsverkiezingen aan bod. Omdat we wat later gearriveerd waren vloog de tijd voorbij en vooraleer ik het wist zat de eerste vergadering er al op. Ik kon genieten van een glaasje champagne, aangeboden door een paar jarige parlementsleden. Op naar de fractievergadering van de senaat.

Tijd om te eten? Jazeker, maar de hardwerkende senatoren vergaderen en lunchen tegelijkertijd, nochtans zijn het niet allemaal vrouwen.
Ik vroeg me af of ik mijn mening moest herzien, ‘kunnen mannen dan toch twee handelingen tegelijkertijd uitvoeren?’
Blijkbaar wel, of zou het aan het feit liggen dat de vergadering geleid werd door een vrouw …?
Er volgden allerhande besprekingen en ja, de tijd vloog weer voorbij.

De wijzers van de klok stonden op 14.00 uur en de plenaire vergadering van de senaat begon.Terwijl Ludwig nog twee Limburgse groepen ontving besloot ik om op verkenning te gaan.
Ik begaf me naar de tribunes van de Kamer van Volksvertegenwoordigers en volgde er een tijdje de plenaire vergadering, ging een bezoekje brengen aan Niels Buekers, medewerker van volksvertegenwoordiger Magda Raemaekers, en probeerde toen door het doolhof een weg te zoeken naar de tribunes van de senaat. Zonder de hulp van een bode was ik er nooit geraakt!

Terwijl in de senaat de stemmingen plaatsvonden, nestelde ik mij in de koffiekamer met mijn boek, aan de derde bladzijde ben ik echter gestrand.
Ik kreeg altijd wel gezelschap van iemand die nieuwsgierig vroeg wie ik was, wat ik kwam doen en vooral met wie ik meegekomen was …
Om 18.00 uur zat de stemming er op en we begaven ons terug naar Herk-de-Stad.

Meer dan ooit ben ik er na deze dag van overtuigd dat politicus worden een roeping is, eens door de microbe gebeten laat het je niet meer los. Het vraagt inzet met hart en ziel, inhoudelijke kennis vergaren is een must, weten waarover je praat en vooral weten wat er onder de mensen leeft. Er bestaat geen handleiding ‘Hoe word ik een goed politicus of politica?’, het zit in je bloed.
Voor herhaling vatbaar dus …de microbe heeft me goed te pakken!!!

Sofie De Waele