Slecht nieuws voor de situatie aan de Diestersteenweg!

“De toestand van de Diestersteenweg in Sint-Truiden wordt een spijtig vervolgverhaal.”, zegt burgemeester Ludwig Vandenhove.

“Ondanks alle pogingen van mijnentwege, blijft de Vlaamse overheid, Agentschap Wegen en Verkeer Limburg bij zijn standpunt om de Diestersteenweg zeker tot zaterdag 31 december 2011 afgesloten te laten omwille van de onverwachte wegverzakking, die daar heeft plaatsgevonden op dinsdag 28 juni 2011.”, zegt Ludwig Vandenhove.

 

Na een overleg met de directie van de tuinbouwschool Onze-Lieve-Vrouw op donderdag 18 augustus 2011 heeft
Ludwig Vandenhove voorgesteld aan de Vlaamse overheid, Agentschap Wegen en Verkeer Limburg om de Diestersteenweg open te stellen vanaf de rotonde Melveren-Centrum/Diestersteenweg tot bij de ingang van de school (dit gedeelte is zichtbaar berijdbaar), zij het enkel voor de bussen van De Lijn en voor leerlingen en/of personeelsleden, die met de auto gebracht worden of zelf met de auto komen. De Vlaamse overheid, Agentschap en Verkeer Limburg bevestigt echter niet op dit voorstel kunnen in te gaan omwille van veiligheidsreden.

Enkel het fietspad mag gebruikt worden.

 

 

Ook met De Lijn, samen met de directie van de tuinbouwschool Onze-Lieve-Vrouw, zijn er inmiddels contacten geweest op woensdag 24 augustus 2011.
Vermits de Diestersteenweg onder geen enkel beding gebruikt mag worden voor het verkeer, dus ook niet voor de bussen, ziet De Lijn enkel een omleiding mogelijk via de Rummenweg.
In dat geval worden er twee haltes voorzien aan de achterzijde van de school.
Praktisch gezien komt het er op neer dat de specifieke schoolbussen, evenals lijn 30 en lijn 105, de omleiding via de Rummenweg dienen te volgen en dat de huidige omleiding via de Speelhoflaan - Melveren-Centrum en Diestersteenweg vervalt.
De bussen zullen reeds vanaf maandag 29 augustus 2011 de aangepaste route via de Rummenweg volgen.
Een omleiding via Guvelingen behoort niet tot de mogelijkheden, omdat de inrichting van de weg zich hier niet toe leent (dichte bebouwing, klein rond punt, smalle straten, woonwijk en wegversmallingen).

 

 

 

 

 

 

 

De stad Sint-Truiden heeft inmiddels een aannemer aangesteld om het gedeelte van de Rummenweg, dat toegang biedt via de achterkant tot de tuinbouwschool Onze-Lieve-Vrouw, te fatsoeneren.
Dat was voorzien en staat los van de onverwachte verzakking op de Diestersteenweg.

 

Aan de achterkant van de school aan de Rummenweg zal er via een politieverordening een tijdelijke verkeerssituatie gecreëerd worden, waarbij auto’s kunnen circuleren (inrijden en uitrijden langs een aparte zijde).

 

 

“Gezien de ernst van de toestand, blijf ik aandringen dat alle betrokken partners zo snel mogelijk opnieuw rond de tafel gaan zitten.
Voorlopig is dinsdag 20 september 2011 voorzien, maar ik vind dat dit sneller moet gebeuren.

 

 

Ondanks de onduidelijke technische en juridische toestand van de situatie en de betrokkenheid van heel wat partners, is de situatie en de verkeersoverlast ernstig genoeg opdat iedereen haar/zijn agenda aanpast”, aldus Ludwig Vandenhove.

 

 

Het aantal politiepatrouilles en de aanwezigheid van gemeenschapswachten zal opgedreven worden op heel het (omleidings)traject, maar zeker bij het begin en het einde van de schooltijd.

 

 

“En nog dit: het voorstel van CD&V-gemeenteraadslid Carl Nijssens om deze werken in eigen beheer door de stad Sint-Truiden uit te laten voeren, getuigt ofwel van totale onkunde, ofwel van puur populisme, ofwel van beide.
Meer woorden maak ik daar niet aan vuil.”, besluit burgemeester Ludwig Vandenhove.

 

 

Hierover is op woensdag 24 augustus 2011 een artikel verschenen in Het Belang van Limburg, Het Laatste Nieuws en op de website www.nieuwsblad.be.

 

 

Zie ook de tekst ‘Wegverzakking: Diestersteenweg afgesloten tot einde 2011’ van 17 augustus 2011 op deze website.