Sint-Truiden kent een relatief overlastprobleem!

Sint-Truiden is een veilige stad en kent relatief weinig overlast.
Dit wordt nog maar eens bevestigd door de cijfers van de afgelopen zomerperiode, nochtans de periode bij uitstek waarin overlast wordt vastgesteld.

Hoofdcommissaris - korpschef
Philip Pirard en burgemeester - federaal volksvertegenwoordiger
Ludwig Vandenhove maakten deze cijfers (van mei 2009 tot en met september 2009) bekend op een persconferentie op vrijdag 2 oktober 2009.

 

 

 

 

Een samenvatting:
- buiten de normale werking van de gemeenschapswachten en de interventieploegen en de wijkinspecteurs van de lokale politie Sint-Truiden - Gingelom - Nieuwerkerken zijn er 21 gerichte acties (2 à 3 per maand), al dan niet anoniem, gebeurd tussen 17.00 uur en 24.00 uur en/of 's nachts;
- de meest overlastgevoelige plaatsen, zoals het jeugdcentrum de Tochtgenoot, het kabouterbos, het stadspark, de stadsvesten en het station, zijn extra in de gaten gehouden;
- er werd gebruik gemaakt van hondenpatrouilles en van paardenpatrouilles en het interventiekorps van de federale politie;
- enkele cijfers qua overtredingen: 31 Gemeentelijke Administratieve Sancties (GAS)  wegens het gebruik van alcohol, 12 GAS wegens wildplassen en 1 proces-verbaal wegens openbare dronkenschap;
- er werden 1.496 gecontroleerde opmerkingen in het kader van de leefbaarheid/integrale veiligheid genoteerd en opgelost.
De meeste meldingen handelden over gebreken aan verkeersborden en/of -signalisatie, onkruid, sluikstorten en zwerfvuil;
- er werden 289 vakantietoezichten uitgevoerd;
- er werden 3 gerechtelijke onderzoeken gestart voor het verkopen van verdovende middelen op de stadsvesten.
6 personen werden in dat verband gecontroleerd, waarvan er inmiddels 3 werden aangehouden door de onderzoeksrechter;
- de lokale politie Sint-Truiden - Gingelom - Nieuwerkerken heeft een screening gemaakt van de personen, die zich frequent op deze meest overlastgevoelige plaatsen ophouden.
Het gaat om een 30-tal personen, hoofdzakelijk van autochtone afkomst, die eerder aan de rand van de maatschappij leven dan wel zich in het criminele milieu te bevinden.

 

 

"Deze cijfers zijn overduidelijk", zegt burgemeester - federaal volksvertegenwoordiger
Ludwig Vandenhove. "Bovendien wordt hiermee nog maar eens bevestigd dat onze politiezone tenminste over cijfers beschikt in vergelijking met de meeste andere.

Wat gaat ‘de oppositie’ nu weer zeggen? Dat de cijfers niet kloppen.

 

 

Ik vind het altijd frappant dat dezelfde politici, die Sint-Truiden terecht een levendige stad noemen waar altijd iets te doen is en terecht hoog oplopen met onze stad, het abnormaal vinden dat er al eens drugsspuiten gevonden worden op bepaalde plaatsen.
Zij begrijpen blijkbaar niet dat dit, spijtig genoeg, in onze huidige maatschappij, bij een stad van de omvang van Sint-Truiden hoort.

 

 

Diezelfde politici willen niet begrijpen dat overlastfenomenen zich verplaatsen in functie van de uitgevoerde controles en/of patrouilles. Ook dit is eigen aan een Belgische en/of Vlaamse stad zoals Sint-Truiden."