Sint-Truiden, een stad apart

Dit is de titel van een artikel dat verschenen is in het decembernummer van S-Magazine, het maandelijks gezondheidsmagazine van de Socialistische Mutualiteiten.

“Regelmatig wordt er een andere stad in de kijker gezet. In december 2009 was dat Sint-Truiden.”, zegt een fiere burgemeester - federaal volksvertegenwoordiger Ludwig Vandenhove.

 

Ludwig Vandenhove prijst vooral de gezellige en warme mentaliteit van de Truienaren.

 

 

 

 

 

Hieronder vindt u de integrale versie van het artikel.

 

 

Een stad apart

 

 

Sint-Truiden telt meer dan 200 beschermde monumenten, grossiert in fruit en viert zelfs feest wanneer STVV verloren heeft. Een stad apart, zeg dat wel.
In Sint-Truiden begint het weerbericht steevast met de boodschap: er hangt een dikke laag gezelligheid in de lucht. Je hoeft geen Frank Deboosere te zijn om dat te zien. Burgemeester Ludwig Vandenhove weet het net zo goed: “Die gezelligheid komt voort uit de mentaliteit van de Truienaars. We zitten hier dicht tegen de taalgrens. Dat maakt dat we een mengeling van de Haspengouwse en de Waalse mentaliteit hebben. De Haspengouwer is iemand die hard werkt, maar er niet te veel show rond verkoopt. Tegelijk hebben we het flamboyante van de Fransen. We kunnen soms luid roepen, maar we hebben een klein hartje. Wat onze stad daarnaast nog zo gezellig maakt: er valt hier altijd wel wat te beleven. Als je op een gewone weekdag ’s avonds over de Grote Markt wandelt, zie je dat bijna alle cafés en brasseries vol zitten. In veel steden van onze omvang sterft het centrum vanaf zes of zeven uur ’s avonds uit, bij ons niet.”

 

 

GOED WONEN

 

 

Een ras apart

 

 

Vroeger werd over de Truienaars gezegd: een ras apart. “Klopt, maar die geuzennaam had een wat negatieve connotatie,” gaat Ludwig Vandenhove verder. “Er werd met ons gelachen. Maar dat was vroeger. Vandaag wordt er naar ons opgekeken. Tegen mensen van buiten de provincie moet ik vaak zeggen dat wij een stad zijn van ‘maar’ 40.000 inwoners. Ze denken dat wij veel groter zijn, omdat ze zoveel over ons horen. Van ‘een ras apart’ hebben wij gemaakt: ‘een stad apart’. Sint-Truiden is er de laatste vijftien jaar sterk op vooruitgegaan. Denk maar aan de herinrichting van de Grote Markt, de aanleg van een ondergrondse parking, de ontsluiting van de abdij... Maar belangrijker dan die materiële verwezenlijkingen is volgens mij dat we een warmere en verdraagzamere stad zijn geworden. Toen ik in 1994 burgemeester werd, erfde ik een stad waar op de Grote Markt werd betoogd tegen de sikhs. Door open en eerlijk met de mensen te communiceren, heb ik die negatieve houding kunnen ombuigen. Dat is misschien wel mijn grootste verwezenlijking.”

 

Goede manager
Op welke manier heeft het rode bestuur in Sint-Truiden het verschil gemaakt? Ludwig Vandenhove: “Kijk, als burgemeester en als schepen moet je vandaag vooral een goede manager zijn. De burger kiest ons niet op basis van onze politieke kleur, maar op basis van onze kwaliteiten als manager. Dat gezegd zijnde, denk ik dat we wel degelijk een aantal socialistische klemtonen in ons beleid hebben gelegd. We hebben bijvoorbeeld fors geïnvesteerd in sociale voorzieningen. Zoals in elke stad wonen hier ook mensen die het moeilijk hebben om rond te komen. Wel, voor hen trekken we elk jaar een steunpremie uit. We hebben ook drie buurtrestaurants geopend. WIGW’s betalen minder belastingen. We zetten ons sterk ook in voor milieuzorg, jeugdwerking, integrale veiligheid… Veiligheid is belangrijk, we mogen als socialisten dat thema niet uit de weg gaan. Bij de verdeling van de bevoegdheden in het stadsbestuur heb ik altijd getracht om die posten te claimen die moeten instaan voor de integrale veiligheid.’

 

 

Altijd feest
Is het nog nodig om te vragen waarom Ludwig Vandenhove zelf graag in Sint-Truiden woont? Het antwoord is duidelijk: “Ik zou nergens anders willen wonen. Ik beken dat ik soms wel op een ander op café ga, maar dat is gewoon omdat ik hier voortdurend door iedereen word aangesproken en dus niet echt rustig kan genieten van een pintje bier. Ik hou van het feit dat iedereen iedereen kent in Sint-Truiden, ook al zijn we uitgegroeid tot een stad van bijna 40.000 inwoners. En die gezelligheid, die is echt goud waard. Laat me een voorbeeld geven: toen STVV in 2002 de voetbalbekerfinale speelde tegen La Louvière, was het hier al twee weken voor de wedstrijd groot feest. Dat typeert de Truienaar. Bon, we verloren die finale. Maar weet je wat er toen gebeurde: de spelers werden op de Grote Markt ontvangen als ware helden. Er is gefeest tot ’s morgens vroeg. Zonder enige rellen of incidenten. Dat typeert de Truienaar ook. Winnen of verliezen, er kan altijd worden gefeest.” Niet verwonderlijk dat gewezen Rode Duivel en STVV-aanvaller Lon Polleunis, overigens de enige Gouden Schoen-winnaar in de geschiedenis van de club, het hier prima naar zijn zin heeft. “Ik ben geboren en getogen in Sint-Truiden. Ik zou niet weten waarom ik ooit zou verhuizen. Er kan niets op tegen de gezelligheid en de gemoedelijkheid van deze stad. Ik zie altijd lachende mensen om me heen.”

 

 

GOED KOMEN

 

 

‘Katarakt’, de succesreeks op één, heeft van Haspengouw en Sint-Truiden ware toeristische topbestemmingen gemaakt. Ludwig Vandenhove: “Ik zeg altijd: er was het Haspengouw voor ‘Katarakt’, er was het Haspengouw tijdens ‘Katarakt’ en er is het Haspengouw na ‘Katarakt’. We kunnen niet ontkennen dat die serie een enorme promotionele waarde voor onze regio heeft gehad. Maar tegelijk: men was nooit naar hier gekomen om die serie op te nemen als we niet al een beetje bekend waren geweest. Wij hebben veel aan ‘Katarakt’ te danken, maar ‘Katarakt’ heeft ook veel aan ons gehad. We investeren al meer dan tien jaar in toerisme. Onze budgetten daarvoor zijn exponentieel gestegen. Daar plukken we nu de vruchten van.”

 

 

Cultuurschat
Sint-Truiden telt meer dan 200 beschermde historische monumenten. Die cultuurschat lokt meerwaarde(be)zoekers van heinde en verre naar de Haspengouwse hoofdstad. Het cultuurhistorisch hoogtepunt – letterlijk én figuurlijk – is zonder twijfel de gerestaureerde abdijtoren. De klim naar boven, 196 trappen lang, voert je langs eeuwen bouwgeschiedenis, met als beloning een adembenemend panorama over stad en streek. Onderweg kan je even verpozen op vijf rust- en ervaringsplatforms. En als je toch in de buurt bent, loont het zeker de moeite om even binnen te stappen in het Historisch Centrum Luchtmachtbasis Brustem, een museum over de militaire luchtvaart met boeiende tentoonstellingen. Volgende halte is de Begijnhofkerk, een oase van rust aan de rand van de stad. Deze laatromaanse vroeggotische kerk pakt uit met een schitterende collectie muur- en pijlerschilderingen, unieke getuigen van de middeleeuwse geloofsbeleving. Het begijnhof zelf is in 1998 opgenomen op de lijst van Unesco-werelderfgoed.

 

 

Fruit, fruit, fruit
In de lente, wanneer de fruitbomen in bloei staan, toont Sint-Truiden zich van zijn mooiste kant. “Van april tot oktober staat Haspengouw in het teken van het fruit,” vertelt Tamara Stas van Toerisme Sint-Truiden. “We hebben verschillende bewegwijzerde routes uitgetekend om onze bezoekers – fietsers, wandelaars én autotoeristen – ten volle te laten genieten van de kleurenpracht en de lekkere fruitaroma’s die onze streek te bieden heeft.” Een ontdekking: het traditionele beeld van de hardwerkende fruitboer strookt niet meer met de werkelijkheid. De moderne fruittelers zijn geen ‘boeren’ meer, maar hoogopgeleide managers, van alle markten thuis. De Belgische Fruitveiling (BFV), met hoofdzetel in Sint-Truiden, is de grootste Belgische organisatie van fruittelers (met een omzet van zowat 108 miljoen euro per jaar). De belangrijkste producten zijn appels, peren, aardbeien, bessen en kersen.

 

 

 

 

 

Marktstad
In Sint-Truiden leiden alle wegen naar de Grote Markt, het tweede grootste marktplein van België. Verdwalen is onmogelijk, maar wel het gedroomde excuus voor een dagje shoppen! In de Luikerstraat en Stapelstraat vinden kooplusitgen alles wat hun hartje verlangt, op de Grote Markt kunnen ze even verpozen met een lekker drankje. Een hoogst bijzonder stekje is Saar, een designwinkel volgestopt met trendy snuisteringen voor in huis. Op de bovenste verdieping bevindt zich een aperitiefbar, waar je (enkel op zaterdag) de perfecte overgang kan maken van het shoppen naar het tafelen. Op zaterdag wordt het stadscentrum ingepalmd door de wekelijkse markt en rommelmarkt, die voor het gemak zijn samengebracht op één dag. Op een gemiddelde zomerzaterdag krijgen de Truiense markten zowat 10.000 bezoekers over de vloer. Dat mag een succes heten!

 

 

Zin in een vleugje Wintermagie? Van 10 december tot 20 december strijkt op de Groenmarkt een gezellige kerstmarkt neer, met niet minder dan 70 standhouders.
www.trudor.be

 

 

GOED ETEN

 

 

Voor een natje of een droogje moet je in Sint-Truiden niet ver zoeken. De Grote Markt ligt als het ware bezaaid met goede en gezellige brasseries, restaurants en cafés. Het trendy eethuis De Bink heeft zich op korte tijd opgewerkt tot een gevestigde waarde in de Truiense horeca. Overdag een brasserie, ’s avonds een restaurant. Met twee verschillende kaarten. Chefkok Rob Breesch werkt graag met streekproducten en seizoensgebonden gerechten. Specialiteit van het huis is de pastaschotel ‘De Bink’, met een halve kreeft, kreeftsaus, wokgroenten en een vleugje curry. Restaurant De Fakkels, verkozen tot ‘smaakster 2007’, is lid van de Jeunes Restaurateurs d’Europe. Vernieuwing en creativiteit voeren hier de toon. Enkele smaakmakers: combinatie van witloof, zalm en oester, soepje van aardpeer en Avruga  kaviaar; tarbot met een risotto van bospaddenstoelen en parmezaan, schuim van truffel. Ook Aen de Kerck streeft naar de absolute gastronomische top. Bijkomende troef is de prachtige rozentuin met achterliggende boomgaard, waar je bij mooi weer dubbel kan genieten van een etentje. In de Zwaan, op het vertrekpunt van de Katarakt-route, maakt furore met zijn côte à l’os en chateaubriand gegrild op kersenhout. “Dat geeft het vlees een zeer volle rokerige smaak,” vertelt chefkok Ben Elen. Op de cafékaart staan 70 soorten bier. Bij elk bier wordt een aangepaste kaas geserveerd. De familie Catania verwelkomt je in L’Angelo Rosso, een gezellig Italiaans restaurant in het kloppend hart van Sint-Truiden. Voor de Catania’s is het goede leven, met centraal daarin de gastronomie, het hoogste goed. Dat levert bijvoorbeeld ravioli met eekhoorntjesbrood en parmaham, verse lintpasta met een ragout van scampi, broccoli en room of filet pure met gorgonzola walnotensaus op. Smakelijk!

 

 

De Bink, Grote Markt 38, tel.: 011 76 60 20, www.debink.be
De Fakkels, Hasseltsesteenweg 61, tel.: 011 68 76 34, www.defakkels.be
Aen De Kerck, St-Godfriedstraat 15, tel.: 011 68 39 65, www.aendekerck.be
In de Zwaan, Klein-Gelmenstraat 1, tel.: 011 76 73 77, www.indezwaan.be
L’Angelo Rosso, Ridderstaat 2, tel.: 011 59 16 00, www.angelorosso.be

 

 

GOED SLAPEN

 

 

Een hotel ingebed in een voetbalstadion, dat is een primeur in België. Het nagelnieuwe hotel Stayen, genoemd naar het stadion van STVV, heeft 22 (van zijn in totaal 55) kamers die uitzicht bieden op het voetbalterrein. Als je tijdens een thuiswedstrijd komt logeren, kan je de partij dus volgen live van op je kamer. Maar ook voor wie niet van voetbal houdt, is Stayen een aanrader. Alle kamers baden in een modern design en beschikken over de modernste domotica, een flatscreen-tv, draadloos internet, parket op de vloer en hoogkwalitatieve Box-springbedden. In het bijhorende grand café krijgen gasten er een portie culinaire verwennerij bovenop. En niet onbelangrijk: er is voldoende parkeergelegenheid (aan het stadion).

 

 

Hotel Belle-Vie, ondergebracht in een statige burgerwoning op wandelafstand van het treinstation, heeft slechts vier gastenkamers in de aanbieding, maar die zijn wel stuk voor stuk zéér bijzonder. De stijl- en sfeervolle inrichting doet de rijke geschiedenis van het pand uit 1900 alle eer aan. “Wie één keer komt logeren bij ons, komt terug,” altijd mede-eigenaar Christian Latet. Het zal wel niet toevallig zijn hij en zijn partner Jan Van Buggenum voorheen een interieurzaak uitbaatten. Wie eerder voor natuur dan voor de stad komt, kan terecht in gasthof De Statie of een van de vele hoeves en B&B’s in de groene rand van Sint-Truiden. Het ideale vertrekpunt voor een fietstocht of wandeling.

 

 

Hotel Stayen, Tiensesteenweg 168, tel.: 0476 27 50 46, www.stayen.com
Hotel Belle-Vie, Stationstraat 12, tel.: 011 68 70 38, www.belle-vie.be
De Statie, Wilderenlaan 63, tel.: 011 69 69 53, www.wilderen-statie.be

 

 

DE BINK
Als je aankomt in het treinstation van Sint-Truiden, word je aan de ingang verwelkomd door een vriendelijk lachend bronzen beeld. De Bink, zowat de mascotte van Sint-Truiden, staat symbool voor een venter of leurder die zijn waren gul en guitig aan de man brengt. Truienaren zijn van oudsher Binken. Met stoere taal wisten ze vroeger hun fruit aan te prijzen. Op zijn linkerschouder draagt Bink een zeel, waarvan hij zegt dat hij het geleend had, niet wetend dat er nog een koe aan hing. Die schalkse opmerking leverde hem volgens de legende de vrijspraak op in de rechtbank.