Registratiekantoor Sint-Truiden blijft open

“Via een informele, maar goede bron, had ik in oktober 2010 al vernomen dat de federale overheidsdienst (FOD) Financiën overwoog om de diensten, die nu gevestigd zijn in Sint-Truiden uiterlijk in 2014 te verhuizen naar andere locaties in Limburg.”, zegt burgemeester Ludwig Vandenhove.


“Ik heb hierover dan een brief gestuurd naar de top van de Federale Overheidsdienst (FOD) Financiën en naar toenmalig (ontslagnemend) minister van Financiën Didier Reynders.
Op 10 mei 2011 kreeg ik eindelijk antwoord op mijn vraag.
De minister deelde mij schriftelijk mee: Wat de gemeente Sint-Truiden betreft, voorziet deze herstructurering de huisvesting van een aantal diensten in de Abdijstraat 8. …Uiteraard mag dit niet ten koste gaan van de dienstverlening aan de burger. Daarom wordt ook onderzocht hoe deze dienstverlening kan worden georganiseerd in samenwerking met de gemeenten.”

Op 18 januari 2012 stond in Het Belang van Limburg te lezen dat tegen 2015 de registratiekantoren in Beringen, Bilzen, Borgloon, Houthalen-Helchteren en Leopoldsburg de deuren zouden moeten sluiten, zodat er nog maar 9 kantoren open blijven in Limburg, waaronder Sint-Truiden.

“Ik ben natuurlijk blij dat het registratiekantoor van Sint-Truiden openblijft, maar zoals met alle overheidsdiensten mag de herstructurering en centralisering die de FOD Financiën voor ogen heeft, niet ten koste gaan van tewerkstelling en toegankelijkheid voor de burger.”, zegt burgemeester Ludwig Vandenhove.“Bovendien interpreteer ik de passage uit de brief van de minister ‘Daarom wordt ook onderzocht hoe deze dienstverlening kan worden georganiseerd in samenwerking met de gemeenten’, weer maar eens als een eventuele bijkomende last voor de stad Sint-Truiden zonder dat er een financiële tussenkomst tegenover staat.
Zie de tekst ‘Debat ten gronde over de financiering van gemeenten en steden’ van 2 februari 2012 op deze website.

Waar is de tijd, nauwelijks 10 jaar geleden, dat decentralisatie en deconcentratie van de federale en de Vlaamse overheidsdiensten hoog op de agenda van alle politieke partijen stond?”