Provincie Limburg legt overstromingszone aan op de Winterbeek in Hoeselt

De provincieraad van woensdag 21 november 2018 heeft op voorstel van gedeputeerde van Waterlopen Ludwig Vandenhove besloten om de resterende gronden voor de aanleg van een overstromingszone op de Winterbeek in Romershoven (Hoeselt) aan te kopen.

Hieronder vindt u het persbericht.

Het Limburgse provinciebestuur treft de nodige voorbereidingen voor de aanleg van een overstromingszone op de Winterbeek in Romershoven (Hoeselt).
Zo ging de provincieraad op voorstel van gedeputeerde van Waterlopen Ludwig Vandenhove op woensdag 21 november 2018 akkoord met de aankoop van gronden.
Het betreft hier de aankoop van de laatste percelen die voor deze overstromingszone nodig zijn”, aldus gedeputeerde Ludwig Vandenhove.

Tijdens hevige regenbuien kan de Winterbeek niet altijd al het regenwater afvoeren. De inwoners van Romershoven (Hoeselt) hebben daardoor in het verleden reeds meermaals natte voeten gehad. “Daarom investeert de provincie Limburg in een gecontroleerde overstromingszone in Romershoven die zo’n 40 miljoen liter water kan herbergen. Dankzij die enorme inhoud helpt de overstromingszone zelfs Bilzen mee beschermen tegen wateroverlast”, zegt Ludwig Vandenhove.

Voor het project werden in totaal 5,38 ha gronden aangekocht voor een bedrag van 223 875 euro. Dat is nodig om het project te kunnen realiseren. Vervolgens staat de aanvraag van de omgevingsvergunning op het programma, waarna het aanbestedingsdossier zal worden voorbereid.

Overstromingen voorkomen blijft topprioriteit voor de provincie Limburg. De toenemende grondverhardingen en de neerslagextremen als gevolg van de klimaatverandering doen immers één vraag steeds luider klinken: de vraag om méér ruimte voor water. Het is dan ook belangrijk dat de provincie blijft investeren in de aanleg van dergelijke overstromingszones”, besluit Ludwig Vandenhove.

Zie onder andere ook de nieuwsuitzending van donderdag 29-11-2018 op  www.radio2.be/limburg

Zie ook Overstromingszone Hoenshoven werkt van 09-01-2018 en  Provincie legt ingebuisde Winterbeek in Hoeselt terug open van 30-11-2017 op deze website.

Tags: