Proclamatie Limburgse brandweerschool

Op donderdag 8 december 2016 vond in Provincie Limburg Opleiding en Training (PLOT), Marcel Habetslaan 7 in Genk, de diploma uitreiking plaats van de Limburgse brandweerschool.

Gedeputeerde van Veiligheid en verantwoordelijk voor het PLOT Ludwig Vandenhove was erbij.

Er werden in het totaal 80 brandweermannen geproclameerd.
25 personen behaalden het brevet brandweerman, 27 personen het brevet Korporaal, 15 het brevet Sergeant en 13 werden Adjudant.

Deze brandweermannen zijn bij de laatste cursisten die de opleiding nog onder het oude koninklijk besluit (KB) gevolgd hebben.
Er volgt nog één lichting , zij mogen zaterdag 10 december 2016 hun laatste les volgen in het PLOT.

Alle personen die nu starten met de opleidingen vallen onder het nieuwe KB.

PLOT brandweerschool staat voor een aantal grote uitdagingen. Het nieuwe KB opleidingen zorgt voor een grondige hertekening van het landschap.
Niet alleen worden de brevetopleidingen intensiever en meer toegespitst op praktijkoefeningen. Daarnaast wordt levenslang leren ook (en vooral) van toepassing voor hulpverleners.

In september 2016 is PLOT Brandweerschool gestart met de eerste opleiding B01 onder het nieuwe KB.

Ik ben akkoord dat de brandweeropleidingen kwalitatiever worden om zich aan te passen aan nieuwe situaties en noden. Maar dat betekent dat het er weer niet gemakkelijk gaat op worden voor de vrijwilligers. Bovendien vrees ik dat de typische ‘brandweermentaliteit’ hierdoor een flinke knauw gaat krijgen. Dit is ook al het geval sedert de zonevorming waardoor de brandweervrouw/-man een stuk verder van de burger staat”, aldus Ludwig Vandenhove. 

 

Zie ook Proclamatie Limburgse brandweerschool van 19-10-2015 op deze website.