Prijsuitreiking literaire prijzen 2012

Op zaterdag 1 december 2012 vonden de uitreikingen van de Guido Wulmsprijs (37e editie), de poëzieprijs van de stad Sint-Truiden, de Simon Michaël Conincxprijs en de Hendrik Prijsprijs (32e editie) voor korte verhalen plaats.

Mevrouw Julia Beirinckx won de Guido Wulms-prijs, poëzieprijs van de stad Sint-Truiden, met het erotisch getint gedicht ‘De prinses op de erwt’.
Zij ontving hiervoor een geldprijs van 500,00 EUR.

De Simon Michaël Coninckx-prijs werd uitgereikt aan Lieve Desmet uit Kessel-Lo met het gedicht ‘In de maat van de zee’.
De prijs is 250,00 EUR en een kunstwerk van de stedelijke cultuurraad waard.

De Hendrik Prijs-prijs voor kortverhalen ging naar Arlette Henek uit Hasselt.
Zij schreef voor deze wedstrijd het verhaal ‘Abdel’ dat op volgende commentaar van de jury kon rekenen: ‘Abdel’ van Arlette Henek uit Hasselt is een sterk filmisch verhaal.
Het taalgebruik is kordaat en krachtig.
Het spannende verhaal is vlot geschreven, mooi opgebouwd met een goede plot.’

Deze literaire prijzen zijn één van de initiatieven, waarmee we Sint-Truiden cultureel op de kaart gezet hebben.”, aldus titelvoerend burgemeester Ludwig Vandenhove.
 

Hieronder vindt u het integrale voorwoord van de bekroningsbrochure van de literaire prijzen 2012.

Sint-Truiden is een stad waar literatuur en poëzie een bijzondere plaats krijgen. De stad profileert zich namelijk door middel van kwalitatief sterke projecten en heeft een actief letterenbeleid. Zo zijn er diverse literaire projecten, die zich elk op een eigen niveau naar een specifieke doelgroep richten.

In de eerste plaats zijn er natuurlijk deze literaire prijzen.
De Guido Wulms poëzieprijs en de Hendrik Prijs-prijs voor korte verhalen gaan terug op een lange traditie, maar vormen nog steeds een belangrijk podium voor aanstormend schrijvend talent. Oud-winnaars komen altijd weer boven drijven in andere literaire projecten. U zou dus kunnen zeggen dat we een neus hebben voor talent en daar zijn we fier op!

Sint-Truiden participeert ondertussen ook al drie jaar in het literaire festival ‘Zin in Zomer’. Dit Limburgse festival richt zich naar een breed publiek aan kunstliefhebbers en houdt het niet alleen bij literatuur, maar zoekt steevast de combinatie op met andere kunstvormen, zoals muziek, beeldende kunst en fotografie.

Het cultuurcentrum legt bovendien elk seizoen een aantal literair accenten in het programma. Literaire voorstellingen van bekende Vlaamse en Nederlandse auteurs worden afgewisseld met gewaagde eigen producties. Denken wij daarbij aan het project ‘Frit Nepal’ een literaire theatervoorstelling waarin actief werd samengewerkt met de Nepalese Gemeenschap van Sint-Truiden in het kader van gedichtendag.

Opvallend zijn eveneens de gedichten, die op diverse plaatsen in de publieke ruimte zijn aangebracht, zoals op kerkhoven of zoals de gedichten van lokaal dichter Herman Rohaert rond fruit op het domein ’t Speelhof en rond de brandweer in de brandweerkazerne en op enkele brandweerwagens.

Deze literaire prijzen blijven een cultureel project waaraan diverse partners hun steentje bijdragen. Wij wensen dan ook een woord van dank te richten aan iedereen, die aan dit project heeft meegewerkt. Daarnaast bedanken wij tevens de stedelijke cultuurraad voor het uitreiken van de Simon Michaël Coninckxprijs, beide families Prijs en Wulms en de jury voor haar niet te onderschatten taak.
Tot slot bedanken wij ‘Het Belang van Limburg’ voor het schenken van het kunstwerk.

We verklaren meteen de literaire prijzen van de stad Sint-Truiden 2013 voor geopend!

Bert Stippelmans
schepen van Cultuur                                                                                       

Ludwig Vandenhove
burgemeester

Zie onder andere de teksten ‘Uitreiking literaire prijzen Sint-Truiden’ van 11 december 2011, ‘Frit Nepal’ van 1 februari 2012 en ‘Jolien Bruyninckx fruitdichter(es) voor 2 jaar’ van 1 april 2012 op deze website.